Qvidings elitsatning hotad

Efter drygt tio år kan Qviding tvingas skrota sin satsning på elitnivå för att prislappen är för hög. Den slutsatsen drar rekonstruktören i sin plan för fotbollsklubbens fortsatta överlevnad.

ANNONS
|

I sin rekonstruktionsplan, som presenterades för borgenärerna vid ett informationsmöte i Göteborgs tingsrätt under måndagen konstaterar rekonstruktören att föreningens huvudsakliga mål är att sprida idrotten i " de breda folklagren. Föreningens elitlag, kommer i det perspektivet i andra hand /.../"

– Uppfattningen är att de kostar för mycket och måste därför naturligtvis utvärderas noga inför framtiden, säger rekonstruktören Stefan Skeppstedt, jurist vid Ackordcentralen i Göteborg.

Klubben har i samband med rekonstruktionen ställt in betalningarna och alla inköp måste betalas kontant i förväg. Tingsrättens beslut om företagsrekonstruktion har dock ännu inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten fram till den 21 augusti. Vid mötet under måndagen beslutade tingsrätten att rekonstruktionen kunde fortsätta då inga fordringsägare hade några invändningar.

ANNONS

Qviding har i dag ett herr och ett damlag på elitnivå. Som GP tidigare har berättat ligger nu herrlaget i botten på division ett men laget kommer sannolikt att flyttas ner ytterligare en division. I Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser framgår det att lag som genomgår en företagsrekonstruktion ska flyttas ned en division, om det inte finns särskilda skäl.

2003 redovisade klubben ett resultat efter finansiella poster på plus 39 000 kronor. Två år senare, när elitsatsningen dragit i gång på allvar, gick klubben back med två miljoner kronor och ett år senare, 2006, gick herrlaget upp i superettan. Sedan dess har skulderna växt och då Qviding för drygt tre veckor sedan beviljades en företagsrekonstruktion i tingsrätten uppgick skulderna till drygt 10 miljoner. Den största skulden, på drygt 6,5 miljon kronor, har klubben till banken SEB.

Göteborgs kommun har, via idrotts- och föreningsnämnden, gått i borgen för det aktuella lånet. Det innebär i sin tur att banken kan kräva att kommunen betalar lånet – nu eller i ett senare skede.

När nämnden beslutade att ställa upp med kommunal borgen för Qvidings banklån lämnades fotbollsklubbens anläggning vid Härlanda Park som säkerhet. Det innebär i sin tur att kommunen kan bli ägare till Härlanda Park i stället för Qviding.

ANNONS

I så fall blir kommunen sakägare i stället för borgenär i rekonstruktionen och omfattas därför inte av någon nedskrivning av skuld såsom övriga borgenärer. Kravet är annars att samtiga borgenärer ska skriva ner sina skulder med 75 procent för att rekonstruktionen ska gå vägen.

Samtidigt har Qviding också andra skulder till kommunen. Som GP avslöjade i december 2014 hade klubben under många år fuskat med det så kallade aktivitetsbidraget. Genom att registrera frånvarande ungdomar som närvarande beviljades klubben högre aktivitetsbidrag än vad den var berättigad till. Klubben är fortfarande skyldig kommunen 50 000 kronor för fusket och klubbens skuld till riksidrottsförbundet uppgår till 490 000 kronor.

Bygget av Qvidings anläggning vid Härlanda park har finansierats med 28 miljoner kronor i kommunalt bidrag som betalades ut i förskott. Som GP tidigare berättat godkändes alla fakturor i samband med redovisningen utom fakturor till ett värde av 425 000 kronor. En skuld som idrotts- och föreningsförvaltningen nu förväntas skriva ner till en fjärdel.

Om drygt två månader måste alla fordringsägare fatta beslut om de ska säga ja till en skuldavskrivning på 75 procent.

ANNONS