Qviding har en pressad ekonomi och sätter nu sitt hopp till Göteborgs kommun igen och ansöker om kommunal borgen för ytterligare två miljoner, bland annat för att kunna betala en skuld till en privatperson på 770 000 kronor och för att kunna betala tillbaka delar av bidragfusket till stat och kommun.
 
 
Qviding har en pressad ekonomi och sätter nu sitt hopp till Göteborgs kommun igen och ansöker om kommunal borgen för ytterligare två miljoner, bland annat för att kunna betala en skuld till en privatperson på 770 000 kronor och för att kunna betala tillbaka delar av bidragfusket till stat och kommun.    

Därför får Qvidings rekordbidrag godkänt

Qvidings rekordnota för Härlanda Park är en sådan härva att den inte går att reda ut. Därför släpper politikerna igenom fakturor som normalt aldrig skulle ha blivit godkända. Samtidigt söker klubben på nytt miljonstöd av kommunen.

ANNONS
|

Som GP tidigare har berättat fick fotbollsklubben Qviding ett rekordstort kommunalt bidrag på 28 miljoner kronor i förskott för att bygga fotbollsplaner och klubbhus i Härlanda Park. Bygget stod klart i augusti 2013.

Efter kritik från stadsrevisionen om bristande rutiner för återrapportering av bidrag generellt och i synnerhet Qvidings, är nu klubbens nota redovisad och godkänd av nämndens politiker.

GP granskning visar dock att politikerna har fattat beslut om belopp utan att riktigt veta vad de sagt ja till.

– Det är där vi är ja, det finns så mycket siffror, fakta och summor hit och dit av olika slag att det blir orimligt att vi politiker ska ta ställning till varje enskild del. Bekymret här är att bidraget redan är utbetalt och att det i efterhand inte går att rekonstruera vad som sagts och skett hela vägen, säger Staffan Lindström, (S) förste vice ordförande i idrotts- och föreningsnämnden.

ANNONS

Bygget har kostat totalt 38,991 miljoner kronor. En summa som godkänns med undantag av fakturor för 425 000 kronor som klubben nu måste betala tillbaka till kommunen. Bland annat underkänns kostnaden för en leasad kaffemaskin på 165 000 kronor medan en konstgräsmaskin för en halv miljon godkänns.

– Föreningen har kanske inte haft helt klart för sig vad de ska redovisa eller inte och med sådana brister i dokumentationen får man som kommunal organisationen ta ett ansvar för att hitta en lösning då. Vissa lösa inventarier har vi sagt nej till medan vissa har slunkit igenom då vi har varit lite mjuka i bedömningen, säger Anders Ramsby, ny förvaltningsdirektör på Idrotts- och föreningsförvaltningen, IOFF, sedan fem månader.

David Lega, (KD) andre vice ordförande i idrotts- och föreningsförvaltningen är av samma uppfattning.

– Jag kan inte tycka att det är rimligt att vi går tillbaka och kräver tillbaka pengar av en förening som har räknat med att få det de har fått. De ska inte drabbas för att vi har gjort fel, säger han.

I december 2014 avslöjade GP att klubben fuskat med aktivitetsbidraget och regelbundet registrerat frånvarande ungdomar som närvarande och därmed fått högre bidrag än vad klubben haft rätt. Klubben utreds fortfarande för misstänkt bedrägeri och urkundsförfalskning.

ANNONS

Om dokumentationen för Härlanda Park är så bristfällig, på vilket sätt har ni säkerställt att det inte har förekommit oegentligheter?

– Vi granskar den information vi får genom löpande kontakter mellan politik, förvaltning och föreningsliv, skriver Bettan Andersson, (V) ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, i ett mejl.

Om förvaltning och politiker hade följt principerna för hur kostnader och intäkter normalt redovisas hade klubbens återbetalningssumma blivit avsevärt högre.

I IOFF:s sammanställning redovisas exempelvis Qvidings inkomster som kostnader i stället för tvärtom – vilket gör att den summa Qviding har rätt till att få bidrag för ökar markant. Trots att Qviding särredovisar en sponsorsumma på exempelvis på 350 000 kronor bakar IOFF in den på kostnadssidan.

Nämnden säger också ja till att betala klubbchefens lön under sex år och ja till att ersätta 16 fjärrvärmestyrda tvättmaskiner som klubben fått kostnadsfritt inom ramen för ett EU-projekt.

Som GP tidigare berättat har Qviding en akut ekonomisk kris. Klubben har redan beviljats ett borgenslån på 7,5 miljoner kronor och ansöker nu om ytterligare två miljoner kronor för att betala akuta skulder under 2017, bland annat en skuld till en privatperson på 770 000 kronor och delar av bidragsfusket till kommun och stat.

ANNONS

– Utan att ha sett någon form av ansökan, kan jag säga att klubben inte kommer att få borgenslån för att betala skulder till privatpersoner, det är inte meningen i alla fall, säger Staffan Lindström.

Tidigare artiklar:

Qviding har systematiskt överrapporterat närvaro

Qviding: "Det är inte fusk"

Qviding anmäls misstänkt för grovt bedrägeri

Kaféet som gick i konkurs

ANNONS