Ytterligare ett fall av mässling har bekräftats i Göteborg.
Ytterligare ett fall av mässling har bekräftats i Göteborg. Bild: Anders Ylander

Nytt mässlingsfall i Göteborg

Ytterligare ett fall av mässling har bekräftats i Göteborg. Det är det elfte fallet sedan det första uppkom i början av december, uppger Sahlgrenska för GP. Och enligt smittskyddsläkaren Leif Dotevall väntas utbrottet pågå i flera veckor till.

ANNONS
|

Det var den 10 december som det första fallet av mässling uppdagades på Sahlgrenska sjukhuset. Efter det har flera personer i Göteborg visat sig vara smittade av sjukdomen. Under lördagen bekräftade sjukhuset att en elfte person nu har smittats av mässling.

Det är ännu oklart vem den senaste insjukna personen har smittats av.

– Det hänger med all sannolikhet ihop med tidigare fall. Det är smitta ute i samhället, har någon sjuk person rört sig på bussar eller på spårvagnar så kan man bli smittad. Men vi har väldigt bra vaccinationsteckning i samhället, men ibland slinker det igenom någon som inte har fullt skydd, säger Leif Dotevall, jourhavande smittskyddsläkare på Sahlgrenska sjukhuset.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Mässlingen stoppas i dörren på Östra sjukhuset

Smittan finns i samhället

Både barn och vuxna har smittats av mässling under den senaste tidens epidemi i Göteborg. De flesta smittade personerna har även varit i kontakt med den första patienten som diagnostiserades med sjukdomen den 10 december. Sedan tidigare står det klart att det inte finns något släktskap bland de smittade personerna, utan flera av dem har smittats när de varit på akuten vid samma tidpunkt. Men personer kan även ha smittats i andra offentliga sammanhang.

– Man kan inte säkert säga var smittan har skett, det är omöjligt att säga exakt var det har varit, men om man inte har varit i vården och ändå har blivit sjuk så måste man anta att man blivit smittad ute i samhället, säger Leif Dotevall och fortsätter:

– Mässlingspartiklar kan sväva runt i ett rum i två timmar efter att en smittad person lämnat rummet. I många länder i Europa där man haft mycket mässling så finns nog smittan till exempel på många flygplatser, därför kan det vara en risk att resa med små barn som inte hunnit bli vaccinerade.

Vid varje fall görs en smittspårning för att se vem personen kan ha smittats av och vem den i sin tur kan ha smittat. Mässling kan vara svårupptäckt då den kan likna en vanlig influensa fram till utslagen kommer, vilket gör att man omedvetet kan smitta andra.

ANNONS

– Utslagen kommer inte fören dag tre eller fyra och man är smittsam fyra dagar innan och fyra dagar efter utslagen, säger Leif Dotevall.

LÄS ÄVEN: Gammalt mässlingsvaccin skyddar inte längre

Fler fall är att vänta

Smittskydd Västra Götaland har tidigare gått ut med att de tror att ytterligare fall är att vänta fram till och med den 11 januari eftersom sjukdomen bryter ut först 6-18 dagar efter smittotillfället. Men Leif Dotevall säger att utbrottet kan pågå mycket längre än så.

– För varje nytt fall så frågar man var och när den personen kan ha utsatt andra för smitta och sedan plussar man på 18 dygn, då inkubationstiden är mellan 7 och 18 dygn från smitta, säger Leif Dotevall.

Samtidigt blir utbrotten begränsade på grund av Sveriges goda vaccinationstäckning.

Sjukhuset har under de senaste dagarna arbetat intensivt med att förhindra att fler smittas. Utanför entrén vid akutmottagningarna på Östra sjukhuset har besökarna möts av extra vårdpersonal som ställt frågor om vaccinationsstatus och eventuella symptom som kan tyda på mässling innan de fått komma in på akuten.

– Det är viktigt att komma i håg att det är 11 fall på en månads tid i en region med en miljon människor, säger Leif Dotevall.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Mässlingsfall i Göteborg kopplade till varandra

Fakta: Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som är ovanlig i Sverige men vanligare utomlands. Infektionen ger bland annat hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli allvarlig och ge följdsjukdomar som lunginflammation och öroninflammation.

De allra flesta barn vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Därför är sjukdomen ovanlig i Sverige. Alla bör ha skydd mot mässling, och det är extra viktigt inför resor utomlands.

Vid mässling får du vanligtvis följande symtom:

Du får hög feber.

Du får torrhosta.

Du får utslag på kroppen.

Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda och blir sedan mörkare och flyter ihop. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är återställd. Det kan ta längre tid om du får en svårare infektion eller om du får någon följdsjukdom.

Källa: Vårdguiden

ANNONS