Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Bild: Jonas Dagson/TT

Mässlingsfall i Göteborg kopplade till varandra

Alla de sju personerna som smittats av mässling i Göteborg har en koppling till det första fallet tidigare i december. Totalt rör det sig nu om åtta insjuknade – vissa av dem kan ha blivit smittade på akuten. Nu pågår smittspårningen för fullt på Sahlgrenska sjukhuset för att hindra att fler insjuknar i sjukdomen.

ANNONS
|

Samtidigt som Sahlgrenska universitetssjukhuset inlett en omfattande smittspårning efter fler personer som kan ha smittats av mässling uppger de att de sex senast smittade personerna har en koppling till det första fallet av virussjukdomen, som konstaterades den 10 december.

– Det finns en viss indikation om att de flesta av de sex personerna hade koppling till det första fallet, det är inte säkerställt på alla, men hos de flesta av dem, säger Anne Haglund Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör och chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Anne Haglund Olmarker.
Anne Haglund Olmarker. Bild: Pressbild Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Enligt henne ska några av de smittade personerna ha varit i kontakt med den första smittade personen på akuten på Östra sjukhuset.

ANNONS

Så vissa av de smittade kan ha blivit smittade på akuten?

– Så kan det ha varit ja, och det är därför det är viktigt att man, om man har varit på akutmottagningen, svarar i telefon när vi ringer.

LÄS ÄVEN: Flera mässlingsfall – Sahlgrenska i stabsläge

Personal undersöks efter smitta

Även personal på sjukhuset undersöks nu för mässling.

– Eftersom den här smittade personen har varit på akutmottagningen undersöker vi vår personal så att de inte bär vidare på en smitta. Om man inte har ett fullgott vaccinationsskydd så kan man inte vara i arbete, men merparten har ju vaccinerat sig, men vi tar prover och kollar, säger Anne Haglund Olmarker.

Enligt henne har enstaka personer ur personalen behövt lämna prover och någon har även blivit lindrigt sjuk i mässling.

– Det finns ingen risk att någon har smittats av personal. Den personalen som varit berörd har vi tittat på direkt. I dagsläget har vi inga sådana farhågor alls.

Inga fler fall hittade

Än så länge har inga ytterligare fall av mässlingssjuka personer konstaterats.

– Det kan vara något misstänkt ytterligare fall, men inget som är verifierat än.

Sahlgrenska har kallat in extra personal som nu arbetar frenetiskt med att ringa runt till berörda patienter, anhöriga och personal.

ANNONS

– Ett par av de smittade personerna har varit på akutmottagningarna. Vi tittar på vilka tider de varit där och sedan söker vi alla som varit där samtidigt via telefon och hör efter om de har skydd mot mässling. Sedan tar man reda på vilka de i sin tur har träffat, säger Anne Haglund Olmarker

LÄS ÄVEN: Disa, 6 månader, fick vaccineras mot mässlingen efter utbrott

Uppmanar folk att svara i telefon

Enligt henne tar det några dagar innan man blir sjuk när man har smittats, men man kan smitta andra någon dag innan man själv blir sjuk.

– Vi har många som är exponerade men vi väntar oss inte att det blir så stor smittspridning, vi har ett gott vaccinationsskydd. Det är viktigt att spåra upp de personer som har haft den här kontakten, om man har varit på akutmottagningen så ska man svara i telefon, det underlättar för oss. Då hinner vi ge vaccin eller medicin.

En person har även placerats ut vid entrén till sjukhusets akuter som frågar personer om de misstänker att de har mässling innan de går in på själva akuten och riskerar att smitta andra patienter.

– Misstänker man att en person är smittad så ska den bedömas av medicinskt kunnig personal och vårdas i enskilt rum. Om man behöver annan typ av vård på akuten så ska man vara säker på att vi inte har några mässlingsfall där, säger Anne Haglund Olmarker.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Vaccinering skydd mot större mässlingsutbrott

ANNONS