Fadimegalan: "Tyvärr är det värre idag"

16 år har gått sedan 26-åriga Fadime Sahindal sköts ihjäl av sin egen pappa. I helgen hedrades hon med gala i Göteborg.
– Tyvärr är situationen med hedersförtryck värre idag, säger Sara Mohammad, från GAPF - Glöm aldrig Pela och Fadime.

ANNONS
|

Det var den 21 januari 2002 som Fadime Sahindal mördades framför ögonen på sin mamma och syster i den senares lägenhet i Uppsala.

– Jag önskar jag kunde säga att det bara gått framåt de här 16 åren men tyvärr är det värre idag, säger Sara Mohammad, grundare av GAPF som står bakom Fadime-galan i Konserthuset på söndagen.

Vill att lagarna ska skärpas

Enligt henne har hedersbrotten inte bara blivit fler utan även grövre, och borde få en egen brottsrubricering i brottsbalken.

– Mer professionella utredningar kan bidra till mer rättvisa domar. Vi ska inte ge en pappa möjligheten att upphäva döttrarnas medborgarskap och behålla sitt eget, något som skedde för ett par veckor sedan. Eller att tingsrätten ger ensam vårdnad till en 23-årig pappa som gift sig med ett barn, ett fall som Göteborgs-Posten uppmärksammade, säger Mohammad.

ANNONS

LÄS ÄVEN: GP AVSLÖJAR: 527 unga offer för hedern

Något hon beskriver som akut är de svenska möjligheterna att hjälpa bortförda barn, vilket hon nyligen fört samtal med utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) om. Regeringen satsar 100 miljoner årligen från och med i år mot hedersförtryck och delar av de pengarna ska användas till just detta, enligt ministern.

Skolan helt avgörande

– Pengarna ska också användas till kompetens som ska finnas så att ingen lärare står själv om denne får reda på att någon utsätts för hedersförtryck, säger Fridolin på plats vid Fadime-galan där han också är en av talarna.

– Skolan spelar en så helt avgörande roll i det här. Det är där vi kan möta alla som utsätts och även de som upprätthåller det. Det är också skolans uppgift att bygga demokratins värdegrund, motverka könsroller och utmana hedersföreställningar så vi kan bli kvitt det

Vad kan vi lära oss av Fadime?

– Hennes modiga budskap innan hon mördades: att aldrig vända bort blicken. Det är ett sånt oerhört svek när samhället gör det mot unga som inte får rätten att bygga sitt eget liv.

Riksorganisationen GAPF

Är en sekulär och ideell förening som arbetar mot hedersvåld. Förutom att hjälpa utsatta jobbar de med informationsspridning och opinionsbildning. GAPF står för Glöm aldrig Pela och Fadime. Pela Atroshi från Farsta blev 19 år gammal. Hon mördades 1999 när hon var på besök i familjens hemland i irakiska Kurdistan. Två av hennes farbröder dömdes för mordet. 26-åriga Fadime Sahindal från Uppsala sköts ihjäl av sin egen pappa 2002. Innan dess hann hennes offentliga framträdanden bli början till en bredare diskussion om hedersrelaterat våld i det svenska samhället.

ANNONS