Två patienter döda ­­– läkare får patientförbud

Två patienter har dött i läkemedelsförgiftningar kort efter besök hos en läkare på Närhälsan i Göteborg. Efter GP:s granskning förbjuds nu läkaren tillfälligt att träffa patienter.

ANNONS
|

Den aktuella läkaren är i dag delgiven misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel efter GP:s och SVT Nyheter Västs granskning av 21-årige Jesper Östlings död. Jesper dog i en läkemedelsförgiftning bara veckor efter att han sökt hjälp för ryggont på Närhälsan.

Den aktuelle läkaren hade då skrivit utnärmare 1 600 tabletter i hög dos av det mycket starka morfinpreparatet oxikodon, ett läkemedel Jesper sen dog av. Inget tydde på en medveten överdos eller självmord, men Jesper hade tidigare haft problem med läkemedelsberoende.

– Att skriva ut så mycket till en ung människa är emot alla rekommendationer och allt rimligt förnuft. Det är helt ofattbart, kommenterade Annica Rhodin, överläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala och expert på smärtstillande läkemedel.

ANNONS

Hon menade att en rimlig mängdhade varit max 28 tabletter i taget.

Efter granskningen i början av mars 2016 bad Närhälsan om ursäkt och lovade att man skulle förtydliga sina riktlinjer för att förhindra fler liknande överförskrivningar. Den 15 mars 2016 förtydligades också reglerna för personalen inom Närhälsan där läkaren jobbar kvar.

Kvinna fick närmare 1 500 tabletter

Nu visar det sig dock att samma läkare, bara några veckor efter granskningen och förtydligandet, skrivit ut nästan 1 500 tabletter med samma preparat till ytterligare en patient.

Den kvinnliga patienten hade tidigare fått oxikodon i mindre mängder utskrivet för en kronisk whiplash-skada när hon sökte hjälp på Närhälsan. På ett av besöken pratade hon även med läkaren om att hon ville trappa ner medicinen som är mycket beroendeframkallande. Långvarig smärtbehandling är också förenat med risker för depression.

Trots det skrev han, vid ett enda tillfälle i juni 2016, ut närmare 1 500 tabletter för att kvinnan skulle "klara sig över sommaren." Några dagar senare dog kvinnan. Dödsorsaken talade starkt för förgiftning med oxikodon och att det rörde sig om ett självmord.

– Det är helt otroligt. Det är närmare en årsförbrukning han skrivit ut på en gång. Man tror inte att det kan vara sant. Läkaren verkar inte ha dragit någon lärdom av vad han gjorde sist och ledningen kan inte ha haft tillräcklig kontroll, säger Åke Blixt, kirurg med lång erfarenhet av smärtbehandling.

ANNONS

Expert: Borde stängas av omedelbart

Som före detta verksamhetschef på Spine Center i Göteborg ifrågasätter han Närhälsans beslut att låta läkaren jobba kvar.

– Jag hade stängt av vederbörande omedelbart. Och dessutom ordnat med en snabb indragning av förskrivningsrätten för läkaren. Det är lite som om man antastar en full pilot. Man låter ju inte honom flyga vidare innan man utrett varför han var full, säger Åke Blixt.

Den aktuella läkaren har avböjt att kommentera fallen. Men Cathrine Thanner är primärvårdschef på Närhälsan. Enligt henne har läkaren, efter att han anmälts för det andra dödsfallet, nu ansökt om att få sin förskrivningsrätt av narkotiska läkemedel indragen.

– Vi ser givetvis jätteallvarligt på det som hänt. Vi kom överens om detta som ett sätt att säkerställa patientsäkerheten. Vi kommer även att se över våra rutiner på andra sätt, säger Cathrine Thanner.

Lögn i Lex Maria-utredning

I en Lex Maria-utredning som Närhälsan gjort efter det andra dödsfallet, som man skickat in till tillsynsmyndigheten Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO), påstås dock att läkaren inte kände till de förtydligade riktlinjerna om opioidförskrivning från mars 2016. Detta trots att de förtydligats i samband med att det första dödsfallet uppmärksammades i media.

– Det är inte sant. Han har fått dem i handen av mig, säger Cathrine Thanner.

ANNONS

Hur kan ni då påstå det i utredningen till IVO? – Det är inte vi som påstår det. Det är hans eget uttalande i så fall.

Ljuger han i denna utredning då? – Ljuga är ett starkt ord.

Men talar inte sanning iallafall? – Han kanske har glömt dem.

Är det rimligt att den här läkaren jobbar kvar? – Han fungerar väl i mångt och mycket. Förskrivningen var inte bra och vi försöker säkerställa att han inte ska förskriva mer. Men han kan fungera med andra uppgifter. Vi avvaktar både en utredning från IVO och en pågående polisutredning. Det har inte kommit någon dom ännu, säger Cathrine Thanner.

Efter GP:s intervju meddelar Närhälsan att man tillfälligt tagit läkaren ur patientarbete.

ANNONS