Rättssäkerheten riskerar sättas ur spel

Lagar och regler riskerar att inte gälla lika för alla barn i Sverige. Osäkerhet och handfallenhet präglar myndigheternas hantering av barnäktenskap. Nu tar Socialstyrelsen fram en vägledning om vad som gäller.

ANNONS
|

En ny folder som riktade sig till vuxna som är gifta med barn mötte stark kritik förra veckan och drogs tillbaka för översyn.

Men i Socialstyrelsens rapport "Barn som kommer till Sverige och uppges vara gifta", från november förra året, påvisas det stora behovet av informationsinsatser på flera olika nivåer. Framför allt beskrivs den osäkerhet som råder vid socialtjänsten i olika kommuner. Rapporten slår fast att kunskapen om risker som är förknippade med barnäktenskap måste stärkas och att det måste säkerställas att de regelverk som finns tillämpas.

Bland annat framkommer att barnets make/maka har kunnat bli familjehem för barnet. Barn under 15 år har kunnat bo med den vuxne som barnet uppges vara gift med. Det är inte förenligt med intentionen i socialtjänstlagen och går stick i stäv med synen på barnäktenskap i svensk rätt.

ANNONS

Barnets bästa

Petra Rinman, enhetschef för kunskapscentrum för ensamkommande barn på Socialstyrelsen, har tagit fram rapporten.

– Om barnet är gift med en person som är mycket äldre är det en väldigt utsatt situation, säger hon. Här har socialtjänsten ett väldigt viktigt arbete att göra genom att utreda barnets behov och se till att barnet får omständigheter som gör att det utvecklas väl, säger hon.

Socialtjänstens stora utmaning är, enligt Petra Rinman, skyldigheten att utreda behoven hos barn som kommer till Sverige oavsett om barnet är gift eller inte. Och då har de Socialtjänstlagen och lagen om tvångsomhändertagande att hålla sig till.

– Man behöver motivera barnet som är gift med med en vuxen att flytta om det är det bästa för barnet. Om barnet inte vill har man möjlighet att göra det genom ett tvångsomhändertagande. Men det är ingen lätt uppgift, säger Petra Rinman.

Skydd mot sexualbrott

I rapporten betonas också vikten av barnets rätt till och behov av skydd mot sexualbrott säkerställs. Rutiner gällande polisanmälan behöver förbättras. Socialstyrelsen konstaterar att rättssäkerheten riskerar att sättas ur spel när det gäller gifta barn som kommer till Sverige.

Sedan 2016 ska visst informationsmaterial kring vad som gäller för barnäktenskap finnas och nu ska det bli utförligare. I dagarna publiceras en fördjupad vägledning om hur socialtjänsten ska agera publiceras.

ANNONS

Men fler instanser i samhället bär ansvar för att uppmärksamma barnäktenskap. Hit hör exempelvis skola och hälso- och sjukvård, som ska göra orosanmälan till socialtjänsten när de misstänker att någon under 18 år är gift.

Rutiner saknades

Det gäller även Migrationsverket. Men i en rapport från mars 2016 framkom att det saknades en helhetssyn och särskilda rutiner i handläggningen av barn som är gifta. Det fanns då heller inget särskilt stöd för handläggare i form av utbildningar eller liknande.

Lisa Bergman, på Migrationsverkets presstjänst skriver i ett mejl till GP att de under de senaste åren stärkt arbetet kring barn som är gifta och att samarbetet med andra inblandade aktörer har fördjupats. Under förra året togs ett handläggarstöd fram, med tydliga rutiner för handläggningen av barn som är gifta, uppger hon.

Enligt Lisa Bergman förs ingen regelbunden statistik över hur många barn som kommer till Sverige och uppges vara gifta.

– Den som gjordes i samband med utredning 2016 var en punktinsats, säger hon.

Läs mer: Så tycker partierna om barnäktenskap

Fakta: Barnäktenskap

I Migrationsverkets utredning från 2016 uppges att 132 gifta ensamkommande barn har uppmärksammats och att de bedömer att mörkertalet är mycket stort.

129 av de identifierade är flickor och tre är pojkar.

Nästan alla kommer från Afghanistan, Irak eller Syrien.

Omkring en tredjedel av de 132 har själva barn.

Källa: Migrationsverket

ANNONS