Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Polisen: Extrem stöldvåg i Göteborg

I juni 2016 anmäldes 789 fickstölder i Göteborgs kommun – fler anmälningar än någon månad sedan 2008. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet som har bearbetats av Journalism++ och Nyhetsbyrån Siren. – Det är alarmerande att det är så många stölder, medger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

Enligt statistiken som BRÅ tagit fram och som bearbetats av Journalism++ och Nyhetsbyrån Siren är antalet anmälda fickstölder skyhögt just nu i Göteborgs kommun. Situationen är välbekant för polisen som trots uppmaningar och förebyggande arbete i det närmaste står handfallna medan stölderna fortsätter att öka.

– Vi är medvetna om att den här typen av stölder ökar den här tiden på året när det är många evenemang, exempelvis Partille Cup där det är mycket folk i omlopp. Det är som med bärplockningssäsongen - när bären mognar kommer bärplockarna, när det är stora evenemang och varmt ute dyker ficktjuven upp, säger Stefan Gustafsson.

Polisen beskriver ökningen som tydlig och oroande och larmade om fenomenet redan i mitten på juni.

– Det finns indikationer på att det är ligor som begår de här brotten som pågår hela sommaren. Vi försöker kartlägga och förhindra men det är väldigt svårt att få stopp på den här typen av brott. Det är samtidigt väldigt viktigt att allmänheten får veta att det här är en situation som finns, säger Stefan Gustafsson som uppmanar allmänheten att vara på sin vakt:

– Man ska aldrig lägga skuld på de drabbade men samtidigt måste man göra sitt yttersta för att förhindra möjligheten för tjuven. Exponerar man sig genom att ha plånböcker och mobiler lättillgängligt ökar risken för att man blir bestulen.

Mest läst