Ohelig allians vill underlätta bidrag för konfessionella föreningar

Socialdemokraterna vill ha striktare regler för föreningsbidrag. Samtidigt vill en ohelig allians bestående av V, MP och allianspartierna göra reglerna tydligare för ekonomiskt stöd till konfessionella föreningar.
– Vi vill inte stänga ute föreningar som i dag bedriver en bra verksamhet, säger Daniel Bernmar (V).

ANNONS
|

Förra hösten skrev GP om att Opalkyrkan i Tynnered nekats anläggningsstöd från idrotts- och föreningsnämnden eftersom stöd till religiös verksamhet var mot reglerna.

I fjol fick stadsledningskontoret uppdraget att ta fram en gemensam modell för föreningsbidragen. Nu har man presenterat åtta punkter som kommunstyrelsen ska ta ställning till på onsdag.

I korthet handlar det om att kontrollera att föreningarnas verksamheter har demokratiska värderingar, verkar för lika rättigheter, tar avstånd från våld, och de inte är partipolitiska eller religiösa.

Det senare har väckt oro hos flera föreningar. Man frågar sig hur hård gräns staden kommer att dra när det handlar om religiösa inslag i verksamheten.

ANNONS

LÄS MER: Föreningslivet är värt ett bättre förslag

Blocköverskridande överenskommelse

Oron har i sin tur väckt frågetecken hos flera partier i kommunstyrelsen.

En ohelig allians bestående av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och allianspartierna har därför gaddat ihop sig och lagt ett gemensamt yrkande om att förslaget återemitteras.

Partierna vill fråga de nämnder som delar ut bidragen om kriterierna försvårar för de konfessionella föreningar som sysslar med icke-religiös verksamhet, som idrott eller ideella frågor.

För kommunalråd David Lega (KD) är det en hjärtefråga som han länge har drivit.

Enligt honom har det på senare tid blivit allt svårare för föreningar som Frälsningsarmén, Stadsmissionen och scoutverksamheter att få bidrag.

– Jag är jätteglad att vi har enats över blockgränserna om att skilja på religiös verksamhet och vad föreningar gör på konfessionell grund, säger han.

LÄS MER:Rättighetscenter: "Staden spär på fördomar mot muslimer"

V: "Vi vill inte stänga ute föreningar"

Enligt Daniel Bernmar (V), kommunalråd med ansvar för föreningsliv, behöver förslaget utredas ordentligt.

– Vi vill inte stänga ute föreningar som i dag bedriver en bra verksamhet. Det är viktigt att reda ut var gränsen går mellan social verksamhet och religiös verksamhet, säger han.

Man vill även utreda om nämnderna och föreningarna faktiskt upplever att reglerna går att tillämpa.

– Vi ser inte att man kommer att kunna följa upp och mäta kriterierna som de är nu. Här ser vi ett framtida bekymmer som riskerar att binda ris åt egen rygg, förklarar Daniel Bernmar.

ANNONS

Hermansson (S): "Vi står ensamma"

Att de rödgröna samarbetskamraterna valt att samarbete med alliansen handlar om ett "maktspel", menar Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är uppenbart att Jonas Ransgård och Lega har lagt sig platt för V och MP för att ge en bild av att vi står ensamma i det här. De har backat för extremismen och skippar att fatta viktiga beslut, säger hon.

Hon menar att man medvetet försöker "försena ärendet".

Socialdemokraterna har lagt ett eget yrkande, som handlar om att gå vidare med stadsledningskontorets förslag med två tillägg: Att föreningarna ska ta avstånd från våldsbejakande extremism och hedersförtryck.

– Vi vill strama upp föreningsbidragen på dessa punkter, som vi har uppfattat som ett ganska omfattande problem. Sedan vill vi självklart att frikyrkliga grupper ska kunna få stöd för att spela fotboll, det är inte vad det här handlar om, säger hon.

"Socialdemokraterna bedriver en häxjakt"

David Lega är starkt kritisk till S-förslaget.

– Hur tänker man sig att en badmintongrupp ska ta ytterligare avstånd från våldsbejakande extremism? Socialdemokraterna bedriver en häxjakt mot allt som är kopplat till någon slags tro, vare sig det handlar om skolor eller föreningsliv, säger han och fortsätter:

– Signalvärdet de ger är allt som har med tro att göra, oavsett om det är kristen, muslimsk eller judisk, verkar av ondo. Det är en ny typ av socialdemokrati som skrämmer mig.

ANNONS

Ann-Sofie Hermansson slår ifrån sig den kritiken.

– Det får stå för honom. Jag tycker att det här är ganska enkelt, vi kräver att alla verksamheter ska följa demokratiska principer. De som bryter mot stadens värdegrunder ska inte få pengar, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att de andra partierna gömmer sig, men då får S gå vidare själva med det här. Det är inte jag, utan göteborgarna som förlorar på den här sortens beteende, säger hon.

ANNONS