Nattklubbschefer slår larm om kokainet

Flera nattklubbschefer i Göteborg slår larm om att partyknarkandet blivit så vanligt att krogpersonal ser mellan fingrarna. Nu vill de att både polis och krögare tar större ansvar. – Den som säger att detta inte är ett problem ljuger, säger Kristoffer Andersson, nattklubbschef på 8ight.

ANNONS
|

GP har de senaste dagarna berättat om narkotikan som säljs öppet på Göteborgs gator och hur den fungerar som maskineriet för de kriminella gängen i staden. I går berättade vi även om 25-årige Johan, som likt många andra göteborgare tar droger när han är ute och festar på helgerna. Nu slår flera krögare och nattklubbschefer larm om att problemet blivit allt större.

–Narkotikan har blivit vanligare och möjligheten att bekämpa det har blivit allt sämre.Förr hade vi bra samarbeten med polisen och narkotikaspan, men de resurserna finns inte i dag. Vi får tyvärr lösa det mesta själva, säger Ulla Bäckström som är delägare till flera restauranger och klubbar på Avenyn.

ANNONS

Tappat förtroende för polisen

–Det har blivit extremt vanligt med kokain på Aveny-klubbarna. Säkert en 30 procent av våra besökare har någon gång varit drogpåverkade. Jag har jobbat tio år i Göteborgs klubbvärld och aldrig varit med om något liknande. Att dra en lina har blivit som att ta en Big Mac ungefär, säger en nattklubbchef på en av Avenyns större nattklubbar.

Han talar om att man tappat förtroendet för polisen.

–Det eskalerar. Och polisen gör knappt något. Tar vi någon på bar gärning med narkotika och ringer polisen så tar de ofta personen och släpper av personen en bit bort. Lite senare är personen tillbaka hos oss. Det är inga konsekvenser, säger nattklubbschefen.

Samma bild ger Magnus Albrektsson, ägare av nattklubben Park Lane.

– Det har varit så här i många år och det har bara blivit värre. Polisen har inte resurser, säger han.

Kristoffer Andersson är nattklubbschef på 8ight. Även han bekräftar att det finns en utbredd besvikelse på polisen. Han vill dock också vara självkritisk.

–Att polisen har ont om resurser är bara en sida av problemet. Detta handlar lika mycket om oss som jobbar i branschen, säger Kristoffer Andersson.

Genom åren har han hunnit jobba som klubbchef på Port du Soleil, Peacock, Stureplansgruppen och 8ight samt haft konsultuppdrag för bland annat Park Lane och Valand.

ANNONS

–Gäster som tar narkotika är ett problem på alla större nattklubbar i Göteborg. Den som säger något annat ljuger, säger Kristoffer Andersson som är noga med att han inte vill peka ut någon enskild klubb.

"Man ser mellan fingrarna"

Han menar att många anställda inom klubbranschen ser mellan fingrarna när deras gäster är uppenbart drogpåverkade. Ofta är det samma gäster som spenderar mycket pengar på klubben och besöker den regelbundet, ibland flera dagar i veckan. Dessutom är Aveny-krogarna mer konkurrensutsatta i dag än för några år sen, med både Tredje Lång-krogarna och de olagliga svartklubbarna som drar många gäster.

På vissa ställen har det dock varit värre än andra. På en klubb Kristoffer tidigare jobbade på fanns gäster som gick in på en personaltoalett och tog kokain. På ett annat ställe fanns två anställda som själva tog narkotika och som dessutom sålde till gästerna. Först efter upprepade tillsägelser fick de två personerna sluta. Det enda stället där han upplever att man jobbat aktivt med att hålla narkotikan borta är Stureplansgruppen.

–Det är klart att vinstintresset spelar in. Men ingen vågar säga det rakt ut. Hade man verkligen velat så hade man kunnat göra det jobbigt för de som tar kokain på klubbarna och infört nolltolerans. Men på grund av den hårda konkurrensen, delvis skapad av politikerna som införde tidigare stängningstider på Avenyn, så gör man inte det fullt ut, säger Kristoffer Andersson som menar att det är dags att man börjar tala öppet om problemet.

ANNONS

Och han får medhåll från andra klubbchefer på Avenyn.

–Skulle man gå in med lykta och förstoringsglas skulle man nog få kasta ut de flesta någon gång. Jag vet en jävla massa som håller på med detta och på så sätt ser även jag mellan fingrarna med det. Men att stänga ute den stora gruppen som tar narkotika, det är absolut inte ekonomiskt lönsamt. Och så länge inte polisen visar att det händer något för de som tar droger är det dött läge tyvärr, säger en nattklubbschef till GP.

ANNONS