Misstänktes för våldtäktsförsök i centrala Göteborg – frias

Under cykelturen på Nya Allén i Göteborg föll kvinnan omkull. Kvinnan trodde att hon skulle bli våldtagen. Men pojken påstod i senare förhör att han ryckte in för att hjälpa kvinnan när hon vinglade med sin cykel och var nära att bli påkörd av en bil. Han åtalades för våldtäktsförsök och nu frias han.

ANNONS
|

Kvinnan i 50-årsåldern hade varit på Posthotellet vid Drottningtorget i Göteborg med sina vänner.

Runt 01.30-tiden den 10 juni började hon cykla mot hemmet. Men när hon kom till Nya Allén, mellan Gamla Ullevi och Trädgårdsföreningen, inträffade det som åklagaren senare skulle rubricera som våldtäktsförsök.

Kvinnan själv berättade i polisförhör att någon drog ner henne till marken. – Jag vet inte om han försöker våldta mig eller råna mig. Jag vet inte vad hans mål var.

Vittnen ingrep

Samtidigt som kvinnan och pojken föll till marken körde en bil förbi. Männen i bilen lade märke till det som utspelade sig. De stannade bilen och sprang mot kvinnan och pojken. – Killen håller i båda hennes händer samtidigt som han ligger över henne. Det ser ut som att han försöker hålla fast och kontrollera hennes armar. Jag skriker nog "Han våldtar henne!", berättade vittnet sedan för polisen.

ANNONS

Detta fick pojken att springa från platsen men vittnena tappade bort honom.

Åtalades för våldtäktsförsök

Polisen kunde dock snart hitta den som stämde in på signalementet och pojken greps.

Pojken i 15-årsåldern åtalades för försök till våldtäkt. Åklagaren skrev i stämningsansökan att det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas men att pojken nu avbröts av de ingripande personerna. I andra hand åtalades mannen för ofredande.

Pojken nekade till brott. I förhör sa han till polisen att han såg kvinnan och tyckte att hon såg full ut. – Hon cyklade på cykelvägen. Det kom en bil som jag trodde skulle köra på henne. Det var därför som jag drog i henne så att hon ramlade.

Han sa att han satte sig bredvid henne för att se hur det var med henne. Men när vittnena skrek blev han rädd och sprang.

LÄS MER:Polisen misstänker: Tonåring försökte våldta kvinna utanför Gamla Ullevi

Frias

Nu har domen meddelats. Pojken frias för både försök till våldtäkt och ofredande. Liksom i polisförhör berättade kvinnan under rättegången att en del av händelseförloppet var oklart. Hon beskrev det som "att något hände, hon föll av cykeln och sen är hennes nästa minnesbild när hon står upp och polis och andra personer är på plats", står det i domen. Hon ska också ha sagt att hon inte har några minnesbilder av att någon suttit grensle över henne eller hållit fast hennes händer. Eftersom hon inte kunde se någon rimlig förklaring till det inträffade var hennes känsla att det var ett våldtäktsförsök.

ANNONS

LÄS MER: Kvinna överfallen i centrala Göteborg

Inte bevisat

Pojken höll fast vid sin version – att han såg kvinnan vingla med cykeln. När en bil var nära på att köra på henne tog han tag i styret och det var då hon ramlade omkull.

Rätten anser att kvinnan var trovärdig men skriver att hon "inte förmått lämna några uppgifter som styrker de konkreta momenten i åklagarens gärningsbeskrivning".

Den skriver också att det inte är bevisat att pojken slitit ner kvinnan. Därför anser den att han ska frias från brotten.

ANNONS