Krävs på miljonbelopp efter terrorfinansiering

För drygt ett år sedan inledde Skatteverket en utredning gällande hundratals svenskar som kan kopplas till misstänkt terrorfinansiering och annan grov brottslighet. Idag har man samlat in tolv miljoner kronor och majoriteten av personerna är från Göteborg. – Det är ganska starkt kopplat till Göteborg, säger Charlotte Hoff, samordnare för grova brott på Skatteverket.

ANNONS
|

Skatteverket har fått en lista från Säpo på ett hundratal namn som kan kopplas till misstänkt terrorfinansiering och annan grov brottslighet. I dag har Skatteverket avslutat strax under 150 utredningar, 70 % av de har resulterat i något slags beskattningsbeslut.

–Vi har tagit drygt 120 beslut, säger Charlotte Hoff, samordnare för grova brott på Skatteverket.

I huvudsak rör det sig om personer i regionerna kring Göteborg, Örebro, Gävle och Skåne (Malmö, Trelleborg, Helsingborg och Landskrona).

Läs mer: Studie: Var tionde elev stöttar religiösa extremister

Göteborg staden med flest personer

Säpo har tidigare uppgett att drygt 300 personer från Sverige anslutit sig till grupper som strider i Mellanöstern. Större delenav de, uppskattningsvis 120 personer, uppges vara från Göteborgsområdet.

ANNONS

Även bland Skatteverkets utredning är staden i framkant, då Göteborg resulterat i flest beslut från Skatteverket.


    Charlotte Hoff, samordnare för grova brott på Skatteverket. Bild: Skatteverket
Charlotte Hoff, samordnare för grova brott på Skatteverket. Bild: Skatteverket

–Det rör sig om knappt 30 beslut och vi har haft strax över 30 utredningar i Göteborg. De flesta utredningar som påbörjas i resulterar i beslut, säger Charlotte Hoff.

Läs mer: Så ska Göteborg stoppa jihadistresor

Får tips från Polisen och Säpo

I regionSkåne rör det sig om en siffra kring 25 beslut, medan det i Gävle och Örebro finns tio beslut vardera. Göteborg har således flest beslut gällande personer som kan kopplas till grov brottslighet eller terrorfinansiering.

–Vi får in tips gällande de här personerna från Polisen och Säpo. Vi gör bara skatteutredningar och ingen värdering gällande uppgifterna. Det är Säpo som får uttala sig om vad de här personerna har att göra eller vad de gör, förklararCharlotte Hoff.

Upptaxerat tolv miljoner kronor

Insatsen har pågått under ett års tid. Under perioden har man upptaxerat en total summa på tolv miljoner kronor i hela landet. Enligt Skatteverket har man hittills utfört 143 utredningar och flerväntas komma.

–Vi har många till som är pågående i det här skedet. I totalt 120 utredningar har vi fattat beslut, konstaterarCharlotte Hoff.

Fakta: Samarbetat i ett år

Skatteverket kontaktades av Säkerhetspolisen (Säpo) för drygt ett år sedan för att utreda personer som Säpo misstänker för terrorfinansiering.

I nuläget har Säpo lämnat över uppgifter om 400 personer.

Hur personernas normala inkomst ser ut skiljer sig åt. Vissa är bidragstagare, andra har en hög lön, uppger Skatteverket för TT.

Verket behandlar Säpos tips som alla andra tips, men har valt att prioritera dessa granskningar.

Säpo har – precis som alla medborgare – rätt att ta del av Skatteverkets skattebeslut.

Källa: TT, Pia Bergman, Skatteverkets samordnare för grova brott.

ANNONS