Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Explosion i Göteborg

En lägenhet i Biskopsgården attackerades i natt med ett explosivt föremål. Händelsen rubriceras som ett misstänkt mordförsök. – Vi har kontaktat Nationella bombskyddet, berättade polisens vakthavande befäl Göran Carlbom i natt.

En kraftig smäll hördes sent på måndagskvällen av ett flertal boende runt Vårväderstorget klockan 23.23.
Polisen kom till platsen och hörde vittnen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det rör sig om en kraftig smäll, någon typ av explosion. Någon har kastat något mot en ruta, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Bomskyddet inkallat

Vid platsen kunde polisen lokalisera bostaden som föremålet kastades mot.

– Vi har pratat med folk som bor i den aktuella lägenheten. Vi har även kontaktat Nationella bombskyddet. Vi vet inte vad det är som har smällt, berättade Göran Carlbom i natt. 

Såväl Nationella bombskyddet som polisens tekniker kom till platsen för att säkra spår.

Explosionen inträffade på Blidvädersgatan som löper parallellt med Vårväderstorget i Biskopsgården. Ingen person kom till skada i samband med explosionen. Attacken rubriceras som ett misstänkt mordförsök. 

25 minuter efter explosionen hördes ännu en smäll i området.

– Men där har vi inte kunnat lokalisera exakt var det hände, säger Göran Carlbom.

Vid halv fyra-tiden under natten till tisdagen hävde polisen avspärrningarna i Biskopsgården. 

– Vi är klara på platsen, men vi vet fortfarande inte vad det var som låg bakom explosionen, säger Göran Carlbom.

Tonåring befann sig i bostaden 

En av personerna som är skrivna i den attackerade bostaden, en tonåring, befann sig i lägenheten när explosionen ägde rum. Tonåringen ska dock ha klarat sig utan fysiska skador. 

Polisen hade vid femtiden på tisdagsmorgonen ännu inga uppgifter om vad den andra explosionen kan ha berott på.

– Det var en patrull som fick uppgifter om det, men vi känner ännu inte till vad som har hänt, berättar Göran Carlbom fortsatt. 

Polisen har ännu inga misstänkta för mordförsöket och kommer befinna sig i området under tisdagen för att knacka dörr och förhöra eventuella vittnen.

Under det senaste året har det vid några tillfällen kastats vad som har beskrivits som handgranater mot lägenheter på olika platser i Biskopsgården. 

Kan vara kopplat till gängkriget 

I slutet av augusti 2016 inträffade den mest uppmärksammade händelsen, då en åttaårig pojke avled efter att en handgranat kastades in i lägenheten där han låg och sov. 

LÄS OCKSÅ: Yuusuf, 8, mördades i sprängdåd - huvudmisstänkt död

Hans Lippens är presstalesman vid polisen i region Väst. Han berättar att en av polisens arbetshypoteser är att det var just en handgranat som kastades mot lägenheten på Blidvädersgatan i natt.  

– Men det är inget vi vet säkert än, det kan lika gärna vara något annat. Bombteknikerna håller på att sammanställer undersökningarna tillsammans med forensiska. Senare under dagen har vi kanske svaret på den frågan, säger Hans Lippens. 

När det gäller motivet till attacken utesluter inte polisen att den har en koppling till den mångåriga och blodiga gängkonflikten i Biskopsgården. En konflikt som kulminerade i samband med dubbelmordet på Vår krog och bar, men som åtminstone till ytan sett varit lugnare under 2017. Den 25 december förra året sköts också en 19-årig småbarns pappa till döds vid en innegård längs Blidvädersgatan.

LÄS OCKSÅ: Mordoffret pekade ut skytten - ingen döms för att ha avlossat skotten

– Om det här kan kopplas till gängmiljön är något som vi givetvis tittar på och inte utesluter. Men vi tittar också på om det här kan vara en enskild händelse riktad mot en person och om det kan finnas andra bakomliggande orsaker, säger Hans Lippens. 

Skadorna på den attackerade lägenheten blev begränsade. 

– Ytterrutan gick sönder, men det blev inga skador inne i lägenheten, säger Lippens. 

Vet du mer? Kontakta GP!
Mejl: [email protected]
Tel: 031-17 20 10
Sms: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.