Mordoffret pekade ut skytten - ingen döms för att ha avlossat skotten

Två män döms för medverkan i det så kallade Juldagsmordet, dock inte för själva dödsskjutningen. Detta trots att offret, en 19-årig småbarnspappa, själv pekade ut den ene av dem som skytten.

ANNONS
|

Två unga män fälls alltså för inblandning i dådet den 25 december på en innergård vid Blidvädersgatan i Biskopsgården.

Men ingen av dem straffas för att ha avlossat de dödande skotten.

Viskade namnet

Detta fastän att den då svårt skadade 19-åringen, strax innan han avled, viskade mördarens namn till sin sambo.

Den han identifierade var den 24-åring som nu istället döms till tre års fängelse för grovt skyddande av brottsling och två grova vapenbrott.

Kumpanen, en tonåring, får påföljden fyra års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord.

Lockade ut offret

Han anses ha lockat ut 19-åringen till en träff – ett möte under vilket gärningsmannen dök upp och sköt.

ANNONS

Tingsrätten är hård i sin bedömning av tonåringens agerande.

I ett "lömskt syfte" anses han ha gillrat en fälla för 19-åringen och ynglingen ska också ha "duperat en obeväpnad man att komma dit och ställa sig nedanför hans balkong".

Motsvarande 18 års fängelse

Domstolen skriver att brottsligheten hade gett en vuxen person 18 års fängelse.

De fyra åren av sluten ungdomsvård motsvarar samma frihetsberövande som sex års fängelse, eftersom det inte innefattar något villkorligt frigivande.

Att tonåringen på något vis varit involverad visste polisen ganska omgående:

- Han är den ende som sett händelsen. Telefonavlyssningar visar dessutom att den unge killen och 19-åringen haft kontakt med varandra strax före skjutningen, förklarar åklagaren Carl-Henrik Andersson.

En neutral person

Tonåringen har gång på gång kommit tillbaka till samma beskrivning:

- Jag såg (19-åringen) springa och hur en kille i orangefärgade regnkläder sprang efter och sköt. Han hade nån slags maskering på sig. Jag har inte gjort nånting. Jag är en neutral människa. Jag har ingenting med nån att göra.

Med i tidigare våldsbrott

När det gäller misstankarna mot 24-åringen säger specialiståklagare Carl-Henrik Andersson följande:

- Vi har visserligen haft honom häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha utfört själva mordet. Men bevisningen räckte inte, och vi kan inte utesluta att en annan person utfört handlingen. Ur mitt perspektiv har vi fortfarande en mördare lös.

ANNONS

24-åringen dömdes redan 2010 för medverkan i ett mycket uppmärksammat våldsbrott i Länsmansgården och förekommer, till skillnad från sin betydligt yngre kamrat, på flera punkter i belastningsregistret.

Vapen på två ställen

I ett förråd som disponerats av honom påträffades mordvapnet, en helautomatisk kulsprutepistol. Han har även haft en Kalashnikov gömd på ett annat ställe.

Mannen erkänner innehaven, men har i övrigt förnekat alla anklagelser.

Polisens utredare anser inte att Juldagsmordet – till skillnad mot ett stort antal andra skjutningar – beror på strider mellan kriminella grupper från de södra respektive norra områdena i Biskopsgården.

Tvärtom, dådet beskrivs istället som en intern uppgörelse mellan falanger på den södra sidan, inom den så kallade Vårvädersligan.

Bråk om "knarklur"

Motivet var, enligt åklagarsidan, bråk om en värdefull så kallad "knarklur" (en mobil benämnd Ronaldo-telefonen från vilken det i huvudsak sålts cannabis). Den plockades från tonåringen på en pizzeria i december.

Rätten kallar händelsen för en uppgörelse mellan två narkotikalangare, tonåringen och den avlidne.

Även bytet efter ett tidigare rån mot en restaurang uppges ha gett upphov till konflikter mellan de olika fraktionerna.

ANNONS