Eva mötte råtta i hallen: "Fick panik"

När Eva Lindgren, 55, kom hem från jobbet möttes hon av en råtta mitt på hallgolvet. I panik lyckades hon jaga in skadedjuret under frysen innan hon oskadliggjorde den oinbjudne gnagaren. – Det var fruktansvärt äckligt, säger Eva.

ANNONS
|

Dramat utspelade sig i Evas lägenhet i Eriksbo i Angered. När hon kom hem från jobbat i förra veckan såg Eva hur skadedjuret satt mitt på hallgolvet när hon öppnade sin lägenhetsdörr.

– Jag blev chockad och fick fullständig panik. Det första jag gjorde var att stänga alla dörrar till hallen för att den inte skulle smita in något annat rum, säger Eva.

Stampandes på golvet lyckades hon sedan jaga in gnagaren under en frys som hon har i hallen.

– Jag var både rädd och äcklad och tryckte till den med handtaget till en sopkvast. Jag vet inte om jag dödade den eller om den bara blev medvetslös, men när den inte rörde sig längre sopade jag upp den på en skyffel och gick och slängde råttani en soptunna utanför lägenheten, berättar Eva.

ANNONS

Sedan väntade sanering av lägenheten.

– Oj vad jag har städat. Den hade bajsat i både hallen och i köket.

"Väldigt mycket råttor här"

Eva berättar att hon även kontaktade saneringsfirman Anticimex i hopp om att få tag på råttgift.

– Det finns väldigt mycket råttor här och jag har själv sett flera stycken klättra längs husfasaderna. Folk slänger inte sina sopor där de ska utan ställer skräp och matavfall utanförmoluckerna istället för i dem, säger Eva.

LÄS OCKSÅ:Gunilla, 70, slog ihjäl avloppsråtta med skohorn

Hon berättar att Anticimex inte ville ge henne något råttgift, med motiveringen att giftet innehåller ett hormon som lockar till sig skadedjuren.

"Problemet ökar i hela Göteborg"

– Skulle jag använda det skulle det kunna komma ännu fler råttor. Den här råttan har troligen tagit sig in genom min balkongdörr som jag brukar ha öppen innan jag går till jobbet. Nu har jag beställt en lackad masonitskiva som jag har utanför dörren och som råttorna inte kan klättraupp för, jag måste ju fortfarande kunna vädra, säger hon.


    Råttor är utmärkta klättrare och Eva tror att råttan som hon troligen dödade klättrade upp till lägenheten via hennes balkong. Bild: Arkivfoto/TT
Råttor är utmärkta klättrare och Eva tror att råttan som hon troligen dödade klättrade upp till lägenheten via hennes balkong. Bild: Arkivfoto/TT

Stefan Svensson är områdeschef för Familjebostäder i Eriksbo och Kortedala. För Göteborg Direkt, som var först med att berätta om råttan i Evas lägenhet, berättar Svenssonatt råttor är ett växande problem i hela Sverige.

ANNONS

– Problemet ökar över hela Göteborg och även i hela landet, enligt statistik från saneringsföretagen. I bland annat Eriksbo lägger vi ner mycket jobb på att informera de boende om konsekvenserna och vikten av att slänga sopor på rätt ställe, men i en del fall försvåras arbetet av språkförbistringar, säger Stefan Svensson till tidningen.

Vårt eget ansvar

Eva Lindgren tycker att Familjebostäder gör ett bra arbete för att bekämpa råttproblemet, och menar att ansvaret ligger hos de boende själva.

– Familjebostäder har skickat ut mycket information om hur viktigt där är att soparna slängs på rätt ställen. Jag tror inte att någon vill ha råttor här –ansvaret för att bli av med dem är vårt eget, säger Eva.

LÄS OCKSÅ:Varning för råttor med Västlänken

ANNONS