Gunilla, 70, slog ihjäl avloppsråtta med skohorn

I mörkret i sin egen hall mötte Gunilla Gustafsson, 70, en råtta – som tagit sig upp genom avloppet. Mindre än två dygn senare var råttan död. Gunilla slog ihjäl den med sitt skohorn.

ANNONS
|

Gunilla Gustafsson, 70, bor i en tvåa på tredje våningen på Krokslätts Parkgata i Mölndal. En morgon för några veckor sedan vaknade hon av att det smällde till i badrummet. Men allt såg ut som vanligt därinne.

Natten därpå hörde hon en ny smäll – den här gången från köket. Hon rusade upp.

– Ochdå mötte jag en stor råtta på väg från köket genom hallen. Den fortsatte in i vardagsrummet där den försvann bakom bokhyllan. Jag fick sådan panik att jag mådde illa, berättar hon.

"Skakade som ett asplöv"

Dagen därpå var Gunilla Gustafsson i kontakt med Anticimex. De kunde komma om någon vecka.

ANNONS

– Men för mig var det ju akut. Jag hade inte sovit, skakade som ett asplöv.

Gunilla ringde på hos en granne som hjälpte henne att undersöka hela lägenheten. Ingen råtta.

– Men nästa morgonmötte jag den igen. Den kom från köket och sprang in bakom bokhyllan. Då såg jag också att silen på golvbrunnen i badrummet var flyttad åt sidan.

"Tycker jag hör tassar"

Tillsammans med grannen gillrade hon två råttfällor med ost, en i badrummet och en bakom bokhyllan. Först lyckades råttan överlista den ena fällan och bara äta osten, men under kvällen hörde Gunilla hur det smällde till i fällan bakom bokhyllan.

– Råttan hade dock inte fastnat, men fått en smäll så att den var groggy. Den var stor, 14-15 centimeter förutom svansen. Jag tog mitt stora skohorn och slog och slog, blodet skvätte, berättar hon.

Den hjälpsamma grannen tog hand om råttkadavret och det olycksaliga äventyret var över.

– Men fortfarande tycker jag inte om mörkret, jag tycker att jag hör tassar. Jag har tejpat fast silen i golvbrunnen och satt en tung kastrull fylld med vatten ovanpå.

Är du inte stolt över att du faktiskt själv agerade så rådigt?

– Nej, jag var mest desperat, säger Gunilla Gustafsson.

ANNONS

Hon är besviken över att både Anticimex och HSB varit där, utan att göra något.

David Blücher, vd på HSB Mölndal, säger att han känner till råtthistorien.

– Vår personal var i kontakt med Anticimex som säger att de inte gör något när det gäller en enstaka råtta. En råtta är inte tillräckligt stort problem för dem, men jag förstår att den var det för hyresgästen.

Enligt David Blücher pågår just nu ett arbete med VA-ledningar på Krokslätts Parkgata. Det ska vara klart i slutet av november vilket förhoppningsvis får råttorna att hålla sigunder jord.

– Vi får en ny fastighetschef på måndag. Skulle det här växa till ett större problem får han ta tag i det, säger han.

Häromdagen berättade GP om farhågor hos Anticimex inför bygget av Västlänken. När vi nu beskriver Gunilla Gustafssons råttdrama för skadedjursbekämparen Håkan Rystrand säger han:

– Det där är absolut ett exempel på vad vi befarar ska hända vid Västlänken. Så fort man ska bygga något stort skrämmer man upp råttorna. Om bygget pågår länge så att många råttor etablerar sig ovan mark, då får man problem. I synnerhet om de har tillgång till mat som fallfrukt, fågelmat eller i papperskorgar.

ANNONS
ANNONS