Ensamkommandes sittstrejk sprider sig till Göteborg

"Utvisningarna till Afghanistan måste stoppas", säger demonstranternas talesperson Zahra Samadi. Hon är inte rädd för nya attacker från högerextremister.

ANNONS
|

Sedan i söndags sittstrejkar ett hundratal asylsökande och deras sympatisörer i Stockholm.

De kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik stoppar utvisningarna till Afghanistan.

Det har gett ringar på vattnet och stödmanifestationer uppges vara på gång runt om i landet.

Under fredagen inledsen sittstrejk på Olof Palmes plats i Göteborg.

Inte råd att åka till Stockholm

– Många ensamkommande i Göteborgsområdet vill ta sig till Stockholm men har inte möjlighet på grund av ekonomi och avstånd. Då tyckte vi det var bättre att göra samma sak här också, säger Zahra Samadi, ordförande för Ensamkommandes förbund Stenungsund-Tjörn-Orust och talesperson för stödmanifestationen.

Hon säger att de kommer att sitta kvar på Olof Palmes plats dygnet runt tills Mikael Ribbenvik kommer med ett besked till demonstranterna i Stockholm.

ANNONS

– Utvisningarna till Afghanistan måste stoppas. Det är inte säkert att skicka tillbaka folk dit. Rädslan och oron är stor och varje dag får vi höra om folk som kidnappats eller dödats, säger Zahra Samadi.

Inte rädda för högerextremister

Tidigare i veckan attackerades sittstrejken i Stockholm av högerextremister, som bland annat kastade en brinnande bengal på demonstranterna. Tre personer fick föras till sjukhus. Efter det har polisen av säkerhetsskäl flyttat demonstrationen från Mynttorget till Medborgarplatsen.

Enligt Zahra Samadi finns det ingen större rädsla för liknande attacker i Göteborg.

– De är väldigt få och när de ser att det här startar i flera olika städer kommer de förstå att det inte är en liten grej. Jag tror inte att de kommer göra någonting och de kommer inte vinna på det sättet, säger hon.

Polisen gör insatser

Emelie Kullmyr, biträdande polisområdeschef Storgöteborg, säger att polisen kommer att göra insatser för att manifestationen ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.

– Eftersom det hänt saker i Stockholm i närtid är det naturligtvis något som vägs in när vi bedömer hotbilden.

Kan ni neka demonstrationstillstånd på grund av hotbild?

– Vi säger i princip aldrig nej till demonstrationer eller manifestationer. De är grunden för vår demokrati och vi jobbar alltid för att underlätta dem, säger Emelie Kullmyr.

ANNONS
ANNONS