Ensamkommande flyttade efter nazistattack

Efter den högerextrema attacken valde polisen att flytta de ensamkommande ungdomarnas protest till Medborgarplatsen i Stockholm. – Protesten kommer att pågå tills Ribbenvik kommer hit, säger Mahmood Rezaie som kom till Sverige från Afghanistan 2015.

ANNONS
|

– Vi stoppar alla utvisningar till... ropar Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, i megafonen. – Afghanistan! svarar uppradade asylsökande i kör.

Därefter tågar demonstrationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Efter tisdagskvällens attack, då personer från den högerextrema organisationen Nordisk ungdom kastade en brinnande bengalisk eld mot de asylsökande, beslutade polisen att flytta manifestationen av säkerhetsskäl. Ett beslut som välkomnades av Ung i Sverige, ett nätverk som samlar ensamkommande afghanska asylsökande.

– Våra kompisar är på väg hit från hela Sverige så vi blir fler och fler. Det är också en anledning att flytta, vi kommer inte att få plats på Mynttorget, säger Fatemeh Khavari. LÄS MER: Nazister attackerade flyktingdemonstration

ANNONS

Poliser på plats uppskattade att demonstrationståget samlade omkring 600 personer. Deltagarna, i huvudsak asylsökande men också en del sympatisörer, krävde genom slagord att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik personligen skulle lova att stoppa utvisningarna till det krigshärjade Afghanistan.

Demonstrationen blev en lugn tillställning. En cyklist som passerade i motsatt riktning ropade "åk hem". Vid Medborgarplatsen fick de asylsökande applåder av uteserveringarnas besökare.

Inne på sitt fjärde dygn

Mahmood Rezaie gör sig redo för ännu en natt under bar himmel. – Jag har sovit ute tre dagar nu. Det här blir den fjärde.

Han var på plats på Mynttorget när nazisterna attackerade och beskriver upplevelsen som chockartad. – Vi tänkte att kriget börjar igen. Det var många som fick minnen från Afghanistan, säger Mahmood Rezaie. 2015 lämnade han den afghanska huvudstaden Kabul i sällskap med familjen. Vid gränsen mellan Iran och Turkiet tappade de bort varandra och Mahmood Rezaie letade sig ensam upp genom Europa. Sedan dess har han lärt sig utmärkt svenska. Men fortfarande väntar han på besked från Migrationsverket och livstecken från familjen. – När jag kom hit 2015 tänkte jag att här ska jag bygga en framtid och hjälpa samhället. Så har det inte blivit. Det är samma sak för alla här. Vi borde ha varit i skolan i stället men vi måste protestera för att rädda våra liv, säger han och slår ut med handen mot de asylsökande som samlats på Medborgarhusets trappor.

ANNONS

Utreds som hatbrott

Polisen har ännu inga gripna efter nazistattacken i tisdags. En anmälan om misshandel handläggs just nu av Stockholmspolisens hatbrottsgrupp. – Vi utesluter inte hatbrott. Det är vissa saker som kan betecknas som hatbrott, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Tre demonstranter skadades lindrigt och polisen avlägsnade runt 15 personerna från Nordisk ungdom från platsen efter attacken. Polisen stärkte också sin närvaro på Mynttorget, där omkring 150 demonstranter övernattade. En närvaro som nu flyttat med manifestationen till Medborgarplatsen. – Vi kommer finnas på plats med den resurs vi har bedömt är tillräcklig, säger Lars Byström.

ANNONS