Shahbaz polisanmäls efter de anklagelser han riktat mot Henrik Munck. Till höger Demokraternas partiledare Martin Wannholt.
Shahbaz polisanmäls efter de anklagelser han riktat mot Henrik Munck. Till höger Demokraternas partiledare Martin Wannholt. Bild: Anders Ylander/Thomas Johansson

Demokraterna polisanmäler Khan (S)

Demokraterna polisanmäler Shahbaz Khan (S) för förtal. Detta efter att Khan anklagat demokraten Henrik Munck för att ha efterforskat källor i samband med ett möte.

ANNONS
|

Det hela startade med att Henrik Munck, avhoppad miljöpartist som nu företräder Demokraterna, beskylldes för att ha efterforskat källor i samband med ett möte med trafiknämnden. Munck har nekat till anklagelserna.

På fredagen rapporterade GP att Trafikdirektören Stefan Eglinger planerade att göra en anmälan till Justitiekanslern för brott mot efterforskningförbudet.

– Anmälan lämnas in idag, sa Stefan Eglinger till GP.

LÄS MER: Munck anmäls – anklagas för att ha efterforskat källor

Att efterforska källor strider mot grundlagen

– Det är mycket allvarligt. Detta är ett av de starkaste grundlagsskydd vi har. Om man lyckas tysta medarbetare blir det på sikt ett hot mot demokratin, sa Tidningsutgivarnas vd och expert på medierättsliga frågor Jeanette Gustafsdotter, till GP i måndags.

ANNONS

På fredagseftermiddagen meddelade Demokraternas partiledare att partiet i sin tur polisanmäler Socialdemokraternas Shabaz Khan, som varit en av dem som anklagat Munck för brott mot efterforskningsförbudet, för förtal.

Khan: "Helt oförstående".

– Shahbaz Khan har agerat som polismästare, åklagare, och domare, och utmålat Henrik Munck som skyldig för grundlagsbrott och i praktiken redan fällt honom. Khan har kommunicerat detta i media innan det ens funnits en anmälan mot Munck och än mindre har Munck blivit fälld för något, skriver Martin Wannholt (D) i ett uttalande till GP.

Shahbaz Kahn säger i sin tur till SVT:

– Jag måste säga att jag är helt oförstående till det här. Att efterforska källor till medier är ett grundlagsbrott. Som ordförande i nämnden har jag ett ansvar för att se till att vårt arbete i nämnden fungerar. Ingen i Göteborgs stad ska vara orolig för att medarbetare efterforskar källor till medier. Utifrån det så har jag kommenterat vad jag upplevde hände på det aktuella mötet, och alla närvarande på mötet har styrkt vad som hände, säger han

LÄS MER:TU: "Mycket allvarligt att idka efterforskning"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS