TU: "Mycket allvarligt att idka efterforskning"

Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter ser allvarligt på att Henrik Munck (-), förste vice ordförande i trafiknämnden, ska ha efterfrågat källor.
– Det är mycket allvarligt. Detta är ett av de starkaste grundlagsskydd vi har. Om man lyckas tysta medarbetare blir det på sikt ett hot mot demokratin, säger hon.

ANNONS
|

Det var i fredags som GT avslöjade att Henrik Munck, politisk vilde, avhoppad miljöpartist och numera aktiv i Demokraterna, anklagas för att ha efterforskat källor under ett möte i trafiknämndens presidium i september.

Han ska vid upprepade tillfällen ha försökt ta reda på vem på trafikkontoret som lämnade uppgifter till GP i en artikel. Jeanette Gustafsdotter, vd på Tidningsutgivarna (TU) och expert på medierättsliga frågor, säger att efterforskning är mycket allvarligt.

– Det handlar om ett grundlagsbrott. Att det står i grundlagen är ett sätt att från samhällets sida markera att det är absolut förbjudet, säger hon.

ANNONS

Enligt GT ska också trafikdirektören Stefan Eglinger flera gånger ha påpekat för Henrik Munck att det är brottsligt att efterfråga källor.

LÄS MER:Khan (S): "Politiker har fått gå för mindre saker"

Jeanette Gustafsdotter säger att följden av händelser som denna kan bli att anställda inte vågar vända sig till media för att berätta om oegentligheter.

– Det är mycket allvarligt att idka efterforskning. Ytterst riskerar det att man tystar människor som vill berätta om missförhållanden, whistleblowers. Det är oerhört viktigt för demokratin att missnöje uppdagas. Man ska kunna vända sig till medier eller till en redaktion och känna sig trygg med att arbetsgivaren inte efterforskar eller utdelar repressalier.

Hon säger att det dessutom är allvarligt av arbetsmiljöskäl.

– Det riskerar ju att personer som vill lyfta missförhållanden tystas. de som Om man lyckas tysta medarbetare blir det på sikt ett hot mot demokratin.

Varför är efterforskningsförbudet viktigt?

– Ytterst handlar det om demokratin. Allmänheten måste få kännedom om missförhållanden på myndigheter. Om man riskerar repressalier vågar man kanske inte prata med media. Ytterst drabbas medborgarna, allmänheten av detta. Det är självklart också viktigt för att anställda ska kunna ta mod till sig att prata med media. Det är inte så lätt.

LÄS MER:Munck kräver trafikdirektörens avgång

Munck: "De vill misskreditera mig"

I GT:s artikel tillbakavisar Henrik Munck anklagelserna och säger att minnesanteckningarna från mötet är riggade. När GP pratar med Henrik Munck på måndagen säger han att han inte ville veta vilken person som hade lämnat uppgifterna, utan vilken instans det handlar om.

ANNONS

– Jag använde ordet "vem", men jag menade GP eller trafikkontoret. Jag var inte intresserad av vilken person det var, säger Henrik Munck.

Förklarade du det på mötet?

– Ja.

Varför skulle fyra personer ljuga om vad du har sagt?

– Det är ju uppenbart att både Socialdemokraterna, Moderaterna och och trafikdirektören har gemensamt intresse att misskreditera mig så mycket som möjligt. Jag är den enda som har påpekat alla missförhållanden i trafiknämnden, säger Henrik Munck.

ANNONS