Debatt om hedersförtryck på Bokmässan

GP:s granskning #hedersflickorna fick ett enormt gensvar hos läsarna. Men vad gör staden och vad behöver göras? I dag träffas drabbade och politiker för att diskutera hedersförtryck i GP:s monter på Bokmässan.

ANNONS
|

Tidigare i år samlade GP berättelser om barn och unga som omhändertagits på grund av hedersproblematik – en kartläggning som saknats hos myndigheterna.

Resultatet av den unika granskningen #hedersflickorna var nedslående och fick ett enormt genomslag hos läsarna.

Genom att gå igenom nästan 3 000 domar och myndighetshandlingar kunde GP visa att minst 527 barn blivit omhändertagna runt om i landet på grund av hedersproblematik de tio senaste åren – och mörkertalet anses vara stort.

Läs mer: Kompetensen i hedersfrågorna brister

Unik granskning

Det handlar om unga som beskriver sitt hem som ett fängelse, är rädda för att bli bortgifta, som utsätts för fysiskt våld och nedvärderas.

ANNONS

22-åriga Nora Adin är en av dem som har drabbats när familjen blivit förtryckare i stället för ett stöd. När hon var 16 tvingades hon göra en bröstförminskning eftersom hennes föräldrar ansåg att hennes kropp såg för vulgär ut. Från unga år hade hon fått veta att hon skulle giftas bort med sin kusin och ju äldre hon blev desto mer trängd kände hon sig i hemmet.

– Det pratas inte tillräckligt om hedersförtryck och det kan vara svårt att veta vart man ska vända sig. Jag har varit i det och vet hur det kan se ut, säger hon.

Läs mer: "I det här fallet har vi inget mandat alls"

Debatt på bokmässan

Men hon är också ett exempel på att det går att ta sig ur hedersförtrycket. I dag har hon tagit upp kontakten med familjen igen och föreläser om sina upplevelser. Hon är en av dem som är på plats i GP:s monter på Bokmässan för att debattera hedersförtryck. Deltar gör också Marina Johansson (S), Helene Odenjung (L) och Sara Mohammad från nätverket Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF).

I samband med GP:s granskning riktades kritik mot att kommunen saknade en övergripande bild av problemet och att den utlovade samordnaren inte tillsatts.

ANNONS

Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, påpekar dock att kommunen nu har börjat kartlägga hedersförtrycket i stan, att samordnaren nu finns på plats och att beslut tagits om att ta fram en handlingsplan.

Läs mer: Barnen rövades bort - myndigheter maktlösa

"Måste lägga tjabblet åt sidan"

– Vi politiker måste lägga tjabblet åt sidan, för vi är egentligen överens om att vi måste få bort det här i vår stad. Vi vill alla ta krafttag, säger hon.

Helene Odenljung (L), gruppledare för Liberalerna i kommunstyrelsen, tycker att det är bra att det börjar röra på sig i staden och säger att GP:s granskning visade svart på vitt att problemen är större än vad någon kanske tidigare befarat.

– Vi måste öka medvetenheten och lägga tid på värderingsarbetet. Killar och tjejer ska ha samma rättigheter och skyldigheter, vilket de inte har i vår stad idag. Tusentals unga får inte leva på det sätt de vill därför att familjen eller släktingar sätter gränserna, säger hon.

Läs mer: Så fick Nora hjälp ur hedersförtrycket

Finns ett stort mörkertal

2002 mördades Fadime Sahindal av familjemedlemmar. Mordet blev startskottet på en debatt om hedersvåldet i Sverige. På onsdagen dömdes en släkting till Fadime till tolv års fängelse för ett mord i Dalarna som åklagaren ansåg var hedersrelaterat.

ANNONS

Cecilia Vaccari, GP:s reporter som leder debatten på Bokmässan, menar att det visar att ämnet är mer aktuellt än någonsin i Sverige.

– Inte minst i Göteborg där det har dragit ut på tiden att få fram en handlingsplan. En undersökning visar att det finns ett stort mörkertal också. Det kan röra sig om 70 000 unga som är berörda av problemet. Därför är det viktigt att vi som en av Sveriges största tidningar fortsätter att belysa den här frågan. Det handlar inte bara om en granskning, utan om ett samhällsproblem, säger hon.

14.00 PRATBAR: TV-DEBATT OM HEDERSFÖRTRYCK

I granskningen #hedersflickorna samlade GP alla historier om barn som omhändertagits i unik databas och gjorde kartläggningen som myndigheterna saknat.

Dagens PratBar handlar om hedersförtryck och hur samhället ska hjälpa de utsatta.

Moderator är GP:s Cecilia Vaccari.

När: 14:00, fredag 29 september.

Var: GP:s monter på Bokmässan och live på webben.

Gäster:

Sara Mohammad, debattör och ansvarig i föreningen GAPF, glöm aldrig Pela och Fadime.

Nora Adin, föreläsare och själv utsatt för hedersproblematiken.

Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Helene Odenjung (L) oppositionsråd.

Evalis Björk och Michael Verdicchio, ansvariga reportrar för granskningen.

ANNONS