Volvo Cars - Sveriges mest attraktiva arbetsgivare

ANNONS
|

Varje år låter företaget Universum landets studenter, på olika utbildningar, rösta om var de helst vill jobba på i framtiden. I årets undersökning hamnar Volvo Cars, för första gången, på första plats blandblivande högskoleingenjörer - och puttar därmed ner förra årets vinnare Ikea.

LÄS MER: Hon håller i trådarna när Volvo massanställer

- Det är fantastiskt roligt att vi rankas så högt av våra blivande ingenjörer i Sverige. För att förverkliga våra utmaningar såväl idag som under kommande år, är vi beroende av duktiga medarbetare,säger Hanna Fager i ett pressmeddelande.

Volvo Cars meddelade senast i somras att de ska rekrytera runt 400 nya ingenjörer. Totalt har bolaget, de senaste fem åren, anställt omkring 10 000 nya personer globalt - runt 2 000 av dem är ingenjörer.

ANNONS

"Vill arbeta för ett högre syfte"

Biltillverkaren behåller också andraplatsen när civilingenjörsstudenterna listar sina drömarbetsgivare. Bara Google är mer populärt.

LÄS MER: Volvo Cars storsatsar i Göteborg

– Rent generellt ser vi att studenter, i högre utsträckning än tidigare, vill matcha sin egen personlighet och sitt eget varumärke med arbetsgivarens. De mjuka värdena blir därför viktigare. Många vill också arbeta för ett högre syfte - arbetsgivaren ska ha en högre tanke med verksamheten och bidra till samhället. Det ska kännas emotionellt rätt att jobba där, säger Claes Peyron, Sverigechef på Universum.

Google och Facebooks berömda kontor, med många soffor, biljardbord och gratis mat, har också färgat av sig på studenternas förväntningar.

Kräver kreativt kontor

– Många vill ha en kreativ, dynamisk arbetsplats som uppmuntrar de anställda att vara innovativa, säger Claes Peyron.

Han menar också att studenternas krav på ett "högre syfte" med jobbet även syns i vilka branscher som är mest populära – byggbolag och konsulter inom samhällsbyggnad har exempelvis klättrat på listorna under de senaste åren.

– Det beror dels på att vi befinner oss i en högkonjunktur, där det just nu byggs väldigt mycket, men studenterna vill också vara med och bygga något beständigt, säger Claes Peyron.

LÄS MER: 400 konsulter får lämna Volvo Cars

ANNONS

Den långdragna, skriande bristen på ingenjörer gör att det betyder mycket för företagen att rankas högt av framtidens ingenjörer.

21 000 studenter har svarat

– Att vara en attraktiv arbetsgivare ger, rent konkret, minskade rekryteringskostnader – dels får du en jämn ström av ansökningar och slipper gå ut och skrika efter personal, dels gör det att personalen kanske stannar längre och väljer att vara kvar fyra år, i stället för två. Som marknaden för ingenjörer ser ut i dag måste du vara en attraktiv arbetsgivare, annars riskerar företaget att gå under, säger Claes Peyron.

Den här gången har Universums hela undersökningbesvarats av drygt 21 000 studenter på svenska universitet och högskolor.

ANNONS