Trendbrottet: Nu faller bopriserna

Nu faller de svenska bostadspriserna. - Efter en period av stora uppgångar, är det normalt att priserna stagnerar, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors i Göteborg.

ANNONS
|

Det fortsätter skaka på bostadsmarknaden - och den ökade oron börjar nu även sätta avtryck i priserna. Nationellt backade priserna på bostadsrätter med en procent i oktober, samtidigt som villapriserna stod still, enligt Mäklarstatistik.

Snabbaste nedgången sedan 2008

"Det är nu tydligt att bostadsmarknaden gått in i en ny fas med prisnedgångar även om

regionala skillnader finns. Tydligast syns det i Stockholmsområdet. I de två andra

storstadsområdena sjunker årstakterna, men är fortfarande höga både i Malmö- och

Göteborgsområdet", skriverPer-Arne Sandegren, analyschef på Svensk

Mäklarstatistik, i en kommentar till de färska siffrorna.

I centrala Stockholm föll bostadsrättspriserna med två procent under månaden, samtidigt som de stod still i Göteborg. På årsbasis är uppgången för bostadsrätter i centrala Göteborg fortfarande nio procent, enligt Mäklarstatistik.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Frågor och svar om nya amorteringskravet

Enligt Valueguards HOX-index är boprisfallet än brantare och drabbar även Göteborg. Indexet, som mäter hur priset på en typ-bostad utvecklas i landet, visar att bostadspriserna fölltre procent i Sverige under oktober.

"Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet. Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008" skriver Valueguard.

Förändringen är störst i Stockholm - där backar priserna på bostadsrätter, enligt index, med 3,4 procent. Det betyder att Stockholmspriserna nu även är ner 2,5 procent på årsbasis.

Bostadsrättspriserna i Göteborg backar, som en jämförelse, 1,2 procent medan villapriserna faller 1,6 procent under oktober.

Mer kräsna köpare

- Priserna i Göteborg är ungefär som förut, det har inte skett några större förändringar. Utvecklingen varierar dock beroende på objekt - vissa bostäder kommer inte längre upp i samma nivåer som förut, samtidigt som andra fortsätter slå prisrekord, säger Sven-Erik Kristensen.

Osäkerheten kring hur priserna ska utvecklas märks dock även på andra sätt i Göteborg. Utbudet av bostäder till salu är ovanligt stort, samtidigt som försäljningarna tar allt längre tid. Det gör också att köparna blivit mer kräsna, enligt Sven-Erik Kristensen.

ANNONS

LÄS MER: Mäklare: Nu är det köparnas marknad

- Om det tidigare fanns två lägenheter till salu i ett femvåningshus med hiss, gick både den på andra och fjärde våningen för ungefär samma, höga pris. Nu är köpare mest intresserade av den på fjärde våningen - medan säljarenpå andra våningen inte längre kan räkna med att få lika bra betalt. Har du som köpare mer tid på dig och ett större utbud att välja mellan, blir du mer kräsen. Det är sunt, säger han.

Stagnerade priser

Göteborgsmarknaden följer, med en viss eftersläpning, oftautvecklingeni Stockholm. Sven-Erik Kristensen tror dock inte att nedgångarna i huvudstaden också når Göteborg.

- Det som hänt i Stockholm är att ett stort utbud av nyproduktion gjort det svårare att få sålt lite äldre lägenheter. Vi har inte alls samma utbud av nyproduktion i Göteborg. Vi har däremot fått en mer normal marknad, där priserna satt sig, säger han.

LÄS MER: Därför är det ovanligt många lägenheter till salu i Göteborg

Även Erik Olsson, vd på mäklarfirman med samma namn, vittnar om en svalare marknad i Göteborg.

"I Göteborg har utbudet fortsatt öka så att det är 60% större än förra året. Försäljningarna tar längre tid samtidigt som budgivningarna blir mindre intensiva så att skillnaden mellan föreslagen budstart och slutpriset minskar" skriver hani en kommentar.

ANNONS

Han berättar också att drygt 20 procent av bostäderna Erik Olsson förmedlar i Göteborg fortfarande säljs innan den publika huvudvisningen.

Fakta: Så utvecklas bopriserna

Här nedan kan du se hur priserna på bostadsrätter utvecklats runt om i landet de senaste månaderna. Alla siffror är från Mäklarstatistik.

1 mån 3 mån 12 mån Medelpris (kr/kvm)

Riket - 1% +1% +4% 37 993

Centrala Stockholm - 2% - 2% +2% 89 220

Stor-Stockholm - 1% - 1% ±0% 56 048

Centrala Göteborg ± 0% + 2% +9% 62 567

Stor-Göteborg - 1% + 2% +11% 44 638

Centrala Malmö ± 0% + 3% +12% 31 274

Stor-Malmö - 3% - 1% +13% 27 890

ANNONS