Bild: Thomas Johansson 
Bild: Thomas Johansson 

Därför är det ovanligt många lägenheter till salu i Göteborg

Utbudet av bostadsrätter till salu fortsätter öka i Göteborg – till förmån för köparen. "Men du som köpare ska inte tänka att du är på outlet", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på banken SBAB.

ANNONS
|

Det finns just nu ovanligt många lägenheter till försäljning i Göteborg. I oktober var totalt 1 406 bostadsrätter till salu på bostadssajten Hemnet – en ökning med hela 330 objekt jämfört med samma månad i fjol. Det höga utbudet har också fortsatt öka från september. Och trenden är densamma i både Stockholm och Malmö.

Trögare att sälja

– En del av det högre utbudet kan förklaras med att förmedlingstiden på bostadsrätter ökat. Förut när du scrollade på till exempel Hemnet, kunde man se att många lägenheter sålts innan visning – det är inte alls lika vanligt nu. Det tar längre tid att sälja bostadsrätter och det gör att det byggts upp ett lager av bostäder till salu, säger Claudia Wörmann.

ANNONS

Hon tror också att många passar på att både köpa och sälja bostäder innan de nya, strängare amorteringskraven eventuellt genomförs.

– Utbudet ökade kraftigt innan det förra amorteringskravet infördes förra sommaren och jag tror vi kan se delvis samma effekt nu, säger Claudia Wörmann.

På måndag, den 13:e november, ska Finansinspektionens styrelse bestämma om de ska lämna över sitt förslag på nya amorteringskrav till regeringen. Förslaget om att hushåll, som tar nya bolån på över 4,5 gånger sin bruttoinkomst ska amortera mer, väntas sedan införas i mars nästa år.

Ingen outlet

Det höga utbudet av borätter, tillsammans med de längre försäljningstiderna, har redan lugnat ner bostadsmarknaden – till nytta för köparna, enligt Claudia Wörmann.

– Nu kan köpare ägna mer tid åt att jämföra lägenheter och fundera ordentligt innan de köper. Du ska dock inte tänka att du är på outlet. En del köpare tror att de nu kan göra sitt livs affär, och lägger bud långt under utgångspriset – men riktigt så fungerar det inte. Som köpare ska man ta det lugnt och inte maxa lånelöftet man fått. Det är bättre att köpa något på lägre nivåer så du har goda marginaler i ekonomin, säger hon.

Samtidigt har säljarna fått skruva ner sina förväntningar.

ANNONS

– Det går inte längre att titta på vad grannen fick för sin lägenhet förra året. Det är en annan marknad nu. Jag skulle råda säljare att sälja först och köpa sedan. Om du redan köpt bör du räkna med att försäljningen av den nuvarande bostaden kan ta längre tid och därmed sätta tillträdesdatumet senare. Köpare och säljare står långt ifrån varandra just nu – det är så det brukar vara när marknaden skakar. De kommer närma sig varandra framöver, säger Claudia Wörmann.

Fakta: Utbudet ökar i Göteborg

Här nedan kan du se hur utbudet av bostadsrätter till salu i Göteborg har utvecklats de senaste fyra åren. Alla siffror är hämtade från Hemnet. Med utbud menas här lägenheter som varit aktiva på Hemnet under den aktuella månaden - siffrorna inkluderar alltså även lägenheter som legat ute till försäljning en längre tid.

Totalt: Ettor:Tvåor: Treor: Fyror: Femmor:

Oktober 2014: 1 108 131 440 346 136 38

Oktober 2015: 1 249 166 531 399 127 19

Oktober 2016: 1 076 140 433 362 105 28

Oktober 2017: 1 406 191 565 458 142 38

ANNONS