Storbolag i nytt samarbete på Lindholmen

Under tisdagen invigdes Mobilityxlab på Lindholmens science park. Ett initiativ där storbolag och startups ska samverka för att bygga framtidens transporter.

ANNONS
|

En självkörande värdetransport i miniformat kör genom publiken i Zenuitys nybyggda lokaler på Lindholmspiren. Med bilen avslöjades namnet på Autoliv, Ericsson, Volvo Cars, Volvokoncernen och Zenuitys nya satsning på framtidens transporter: Mobilityxlab, som invigdes under tisdagen.

På plats fanns bland annat kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S), som var positiv till mobilitetsutvecklingen i Lindholmen och Göteborg, där flera större bolag valt att etablera verksamheter den senaste tiden.

– Jag får så mycket Silicon valley-vibbar så att jag bara står och dör, Detta börjar bli en plats där man måste vara för att kunna leda teknologiutvecklingen på mobilitetsområdet. Det är roligt att se ett så vasst framtidskoncept som Mobilityxlab födas och att välkomna ännu en förstärkning av ett redan urstarkt mobilitetskluster, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Intensiv lobby för infrastrukturen

Ett världsledande kluster

Också Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) var på plats för att fira "ännu en positiv tillväxtnyhet från Sveriges framsida", som han själv uttryckte det.

– Vi måste faktiskt sträcka på oss lite, vi är inte bara duktiga i Sverige eller i Europa, detta är världsledande kluster som vi formar i Sverige med bas här. I det tror jag att Mobilityxlab kommer att spela en stor roll, säger Damberg.

Idén om labbet har bara ett drygt år på nacken, och arbetet är fortfarande i sin linda. Under hösten kommer nyckelpersoner från de grundande bolagen att forma verksamheten tillsammans med en projektledare från Lindholmen science park. Fokus ligger främst på att knyta an startups och mindre bolag, som kan ingå i satsningen.

– Om vi ska behålla positionen som ledande inom fordonsindustrin, kommer en mötesplats likt Mobilityxlab betyda oerhört mycket för framtiden. Det är detta som gör att stora bolag med erfarenhet kan möta innovationskraft och entreprenörskap och det är det som föder framgång, säger Jan Carlson, vd Autoliv.

LÄS MER: Geely bygger stort utvecklingscenter på Hisingen

Startade på Zenuity

Det var på Zenuity, Volvo Cars och Autolivs gemensamma utvecklingsbolag för självkörande bilar, som idén till samverkansprojektet startade.

ANNONS

– Detta är en kanal in till de stora företagen. Hur ser framtidens transportsystem ut? Framtidens uppkopplade infrastruktur? Om vi lägger ihop våra visioner, hur blir det då? Det ska manifesteras här och kunna visas upp och det tror jag är bra, säger Dennis Nobelius, vd Zenuity.

ANNONS