Fingerprint kraschar på börsen

ANNONS
|

Fingerprint når inte längre upp till prognoserna de lämnade i bokslutet i början på februari. Nu tror Göteborgsbolaget istället att intäkterna sjunker med mer än 50 procent under det första kvartalet 2017, jämfört med samma period förra året. Som en följd av de lägre förväntningarna, och minskade kassaflödet, drar bolaget också tillbaka förslaget om en utdelning på två kronor per aktie till ägarna. Några nya prognoser för året ges inte heller.

LÄS MER: Fingerprint vinstvarnar - aktien rasar

Fingerprints vd Christian Fredrikson förklarar de missade förväntningarna med en stor lageruppbyggnad hos kunderna – något som bolaget inte kunnat förutse förrän nu.

ANNONS

Vd: Inget grundläggande har förändrats

– Vi har tre lager att förhålla oss till. Det första är vårt eget, som vi naturligtvis vet exakt storlek på. Det andra är lagren av exempelvis moduler och sensorer hos OEM-kunderna, de stora telefontillverkarna – det var det lagret vi kommunicerade ny information kring i december. Det tredje lagret är det lager av färdiga produkter, som smarta telefoner, som OEM-kunderna har mellan sig och sina distributörer – det är där det nu kommit fram nya uppgifter. OEM-kunderna har gått in i första kvartalet med höga ambitioner, som de tyvärr inte nått upp till. Den utvecklingen märktes först i mars, och var därför inget vi kunde veta i februari, säger han.

LÄS MER:Fingerprint möts av kritik och tvivel

Christian Fredrikson menar att ingenting grundläggande förändrats på marknaden och att problemen är tillfälliga. Lagren väntas vara tillbaka på normala nivåer efter sommaren.

– Det är som ett cykellopp – när de längst fram saktar in måste de sist i kedjan bromsa ordentligt. Vi är sist i kedjan och får därför ta den hårdaste smällen. När de längst fram börjar öka kommer vi tvärtom att behöver trampa på ännu mer, säger han.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är inte lika optimistisk.

ANNONS

Sparekonom: Det finns en stor osäkerhet kring bolaget

– Marknaden för Fingerprints produkter minskar samtidigt som bolagets marknadsandel blivit lägre. Konkurrensen är betydligt tuffare än Fingerprint själva trott. Det stora problemet är att bolaget inte själva vet vart det här slutar. Det finns en stor osäkerhet kring bolaget, säger han.

Fingerprint Cards har i princip blivit en folkaktie och många småsparare har under dagen fåttse sina aktier sjunka rejält i värde - Fingerprints aktie har rasat kring 30 procent - samtidigt som den föreslagna utdelningen på två kronor per aktie fryser inne.

Hur ska man tänka om man äger Fingerprint-aktien?

– Det är väldigt, väldigt svårt att avgöra. Förutsättningarna för bolaget har förändrats dramatiskt, de har inte längre den marknadsdominans som man tidigare trott. Jag skulle fundera på om det kanske inte finns någon annan aktie där du kan få bättre avkastning framöver, säger Joakim Bornold.

Slopad utdelning ovanligt

Att dra in en redan föreslagen utdelning är ovanligt och understryker allvaret i situationen, menar han.

– Det visar att läget för bolaget har svängt dramatiskt, säger Joakim Bornold.

Det här är andra gången på kort tid som det göteborgska biometribolaget vinstvarnar. Senaste gången var 8:e december förra året, när bolaget sänkte sina intäktsprognoser både för 2016 och 2017. Ledningen har också tidigare kritiserats för hur de kommunicerar med marknaden.

ANNONS

– Kommunikationen har varit bedrövlig tidigare. Nu har de gått ut med informationen precis som man ska men det går naturligtvis att ifrågasätta om de inte kunnat vara tydligare med utsikterna redan i december - det är en fråga jag funderar på i dag, säger Joakim Bornold.

LÄS MER: Aktiehandel i Fingerprintutreds

Aktiespararna är också kritiska till kommunikationen.

Aktiespararna: Du har rätt att vara arg

– Det är märkligt att bolaget lägger fram en prognos som de sedan backar från så här kort efteråt. Om marknaden är så här otydlig vore det bättre om de struntat i att ge prognoser alls. Fingerprints kommunikation med marknaden har länge varit en tragedi för aktieägarna – det här förbättrar knappast förtroendet. Som aktieägare har du all rätt att vara väldigt arg, säger Claes Folkmar, ny chef för marknadsbevakningen på Aktiespararna.

Fingerprint har de senaste månaderna varit Stockholmsbörsens mest blankade aktie – många aktörer har alltså spekulerat i, och nu tjänat pengar på, att aktien rasat.

Mycket blankad aktie

– Det kan betyda att osäkerheten kring prognoserna läckt från företaget till marknaden. Blankarna kan naturligtvis också bara ha chansat rätt, säger Claes Folkmar.

Han tycker att den indragna utdelningen är allvarlig. Fingerprints styrelse föreslog den, i samband med bokslutet, den andra februari i år.

ANNONS

– Det är konstigt att först gå ut och säga att bolaget kommit till en punkt där man nu för första gången kan dela ut pengar till ägarna – och kort därefter meddela att det inte längre gäller. Utdelningen fick många småsparare att tänka att bolaget, även om det inte växer lika snabbt som förut, nu blivit så stabilt att det kan dela ut pengar. Utdelning lockar också generellt en annan typ av aktieägare, säger Claes Folkmar.

Måste leverera resultat

Nu måste Fingerprint jobba ordentligt för att få tillbaka aktiespararnas förtroende, menar han.

– Om de i framtiden lägger fram en prognos är det ingen som kommer lita på den, även om den sedan visar sig vara korrekt. Nu måste både ledningen och styrelsen leverera konkreta resultat för att få tillbaka förtroendet, säger Claes Folkmar.

Fakta: Fingerprint Cards

  1. Fingerprint Cards tillverkar bland annat fingeravtrycksläsare till främst mobiltelefoner och hade 2016 en omsättning på 6,6 miljarder kronor och en rörelsemarginal på 39 procent. Den nu övergivna prognosen för 2017 pekade mot intäkter på mellan 7,5 och 9,5 miljarder kronor och en rörelsemarginal över 35 procent.
  2. Bolaget sysselsätter i dag runt 440 anställda och konsulter.
  3. Inför bolagsstämman i april föreslås också tre nya namn till styrelsen – bland annat Sandviks chef för investerarrelationer, Ann-Sofie Nordh. Jan Wäreby föreslås få fortsätta som ordförande, medan ledamöterna Katarina Bonde och Peter Carlsson lämnar styrelsen.
ANNONS