Fingerprint möts av tvivel och kritik

Fingerprint Cards var 2015 års börssensation som ökade med över 1 500 procent och småspararnas älskling. Kritiker hävdar nu att framgångsförtaget är överskattat.

ANNONS
|

Göteborgska Fingerprint Cards har stretat på i åratal med sina innovationer inom biometrisk fingeravtrycksteknologi som används för identifiering.

När fingeravtrycksläsare började användas i mobiltelefoner exploderade marknaden. Fingerprint Cards började sälja fort, gigantiskt och globalt.

Börsens reaktion lät inte vänta på sig – stundtals har handeln i företagets aktie varit på gränsen till hysterisk. Efter årsskiftet har dock aktien rasat närmare 20 procent.

När företaget presenterar sin rapport på torsdag finns det ingen som tvivlar på att det kommer att ha varit ett helt fantastiskt år för Fingerprint Cards med försäljningssiffror som uppskattas till långt över två miljarder kronor.

ANNONS

–Detta är ett stycke svensk industrihistoria. Du hittar inte många bolag som går från ingenting till miljardförsäljning på ett år. Sedan kan man tycka att mycket är stökigt runtomkring, men att de lyckats med den resan är redan bokfört och klart, säger Joakim Bornold, sparekonom på nätbanken Nordnet.

Norska analysföretaget Arctic Securities gjorde en stor tumme upp för Fingerprint Cards med möjligheter om fortsatt utveckling och räknar med att Fingerprints marknadsandel kommer att uppgå till 52 procent och satte en riktkurs på 850 kronor per aktie.

Så stjärnögda är inte de fåtalet svenska analytiker som följer bolaget. Nyligen kom ABG Sundal Collier med tuff kritik och anser att Fingerprint är övervärderat och att man underskattar sina konkurrenter. Företagets marknadsandel kommer inte att vara mer än 5-10 procent bortom år 2020, tror de och sätter riktkursen på 350 kronor.

”Med Fingerprints är det lite som med backhopparen Jan Boklövs V-stil. Han var bäst när han var ensam om stilen, men sedan kom alla andra ikapp”, sade analyschefen Christer Linde till Veckans Affärer.

–Läget är osäkert. Det är väldigt höga förhoppningar på dem, som måste infrias först, säger Albin Rännar, chef för marknadsbevakning hos Aktiespararna, där man hoppas på att rapporten kan stabilisera och normalisera handeln kring aktien.

ANNONS

–Det har varit extrema handelsmönster, det har varit den mest omsatta aktien på börsen vissa dagar. Och det är inte naturligt. Det är inte rimligt att det ska vara så, säger han.

Joakim Bornold på Nordnet konstaterar att det finns en fundamental osäkerhet kring bolagets framtid som delvis beror på att inga stora investerare har gått in, inga av storbankerna gör några analyser av företaget och att det finns en slags beröringsskräck. Istället är det daytraders och småsparare som hoppat på Fingerprinttåget.

–Det är svårt att se vart bolaget är på väg och att det också varit väldigt stökigt runt bolaget, kring ägare och förra vd. Men det har varit ett ruggigt tryck och privatpersoner hakar på. Om man tjänar 100 eller 1000 procent på en aktie, ja då är det något du talar om i lunchrummet, säger Joakim Bornold.

Förutom framgång så är stökigt det återkommande orden om Fingerprint Cards. Förre vd:n Johan Carlström är åtalad för grovt insiderbrott. Han tvingades lämna vd-posten, men är fortfarande aktiv med affärsutveckling i bolaget och därtill en av företagets storägare med stor makt.

Hur påverkar den typen av skandaler bolaget?

ANNONS

–Själva förtroendefrågan kanske inte påverkas av hur företaget tjänar pengar, men det är en förtroendefråga mellan bolaget och marknaden, säger Joakim Bornord.

GP har bett Fingerprint Cards vd Jörgen Lantto kommentera kritiken, men eftersom företaget är inne i en tyst period avböjer han i väntan på rapporten.

Tyst period innebär att börsnoterade företag inte får yppa information före rapporten som kan påverka kursen.

Företaget utvecklar, producerar och marknadsför biometrisk teknologi, fingeravtrycksteknologi.

Största marknaden är Kina.

Intäktsprognosen för 2015 är 2,7 till nära 2,9 miljarder kronor, enligt Fingerprint Cards.

Det motsvarar en årlig tillväxt på 1075 – 1118 procent jämfört med 2014.

Bolaget har 223 anställda och konsulter.

Fingerprint Cards börsvärde är uppskattat till cirka 30 miljarder kronor, enligt Aktiespararna.

Aktiekursen är cirka 470 kronor.

ANNONS