De investerar 3,5 miljarder dollar i taxiföretaget

Amerikanska it-bolaget Uber satsar på att bygga ett globalt imperium. Nu har de vänt sig till Mellanöstern för den största överföringen av kontanter någonsin - en summa på 3,5 miljarder dollar.

ANNONS
|

På bara några år har det amerikanskaUber Technologies Incvuxit till ett av världens främsta it-bolag. Det är en digital taxiförmedlingstjänst där taxiresan bokas via en mobilapp. Idag värderas Uber till 63,5 miljarder dollar vilket motsvarar drygt 500 miljarder svenska kronor. Nu har de fått en investerare från Mellanöstern, Saudiarabiens public investment fund - som investerar ofantliga 3,5 miljarder dollar i företaget.

Ubers VD Travis Kalanick, sade i ett uttalande: "Vår erfarenhet är attSaudiarabien är ett bra exempel på hur Uber kan gynna förare, passagerareoch städer.Vi ser fram emot att samarbeta med dem för att stödja deras ekonomiska och sociala reformer.", skriver The New york times.

ANNONS

Uber har hela tiden tyckt att Mellanöstern är ett bra område för deras expansion.Investeringen blir den största enskilda investeringen som gjorts för ett av världens främsta privatägda företag, skriver The new tork times.

Men Uber som företag har trots sin framgång fått massiv kritik. I Sverige lades tjänsten Uberpopned den 18 maj. Bakgrunden till det berodde på att ett 30-tal personer har dömts för svarttaxiverksamhet när de kört i Uberpop. Uber hävdade då att det rörde sig om en samåkningstjänst.

– När det handlar om enskilda personer som har hamnat i kläm så känns det jättetråkigt. Uber har försökt stötta dem så gott man kan, säger Ubers Sverigechef Alok Alström till DN.

Trots svarttaxidomarna har Uber fortsatt att rekrytera förare och hävdat att tjänsten är laglig.

ANNONS