Uberpop lägger ned i Sverige

Nu lägger nättaxibolaget Uber ned sin billigaste tjänst Uberpop. Svenska Taxiförbundet välkomnar beslutet.

ANNONS
|

Den 18 maj lägger Uber ned sin populära lågpristjänst.Bakgrunden är att ett 30-tal personer har dömts för svarttaxiverksamhet då de kört för tjänsten, medan Uber hävdat att det rört sig om en samåkningstjänst.

– När det handlar om enskilda personer som har hamnat i kläm så känns det jättetråkigt. Uber har försökt stötta dem så gott man kan, säger Ubers Sverigechef Alok Alström till DN.

Trots svarttaxidomarna har Uber fortsatt att rekrytera förare och hävdat att tjänsten är laglig.

Robert började köra för Uberpop i Göteborgi september 2014. Men han slutade köra för några månader sedan, dåmedia började rapportera om att förare blev dömda för svarttaxiverksamhet.Han är kritisk mot Ubers agerande.

ANNONS

– Det som känns jävligt är att Uber sa att det var lagligt och så läser man tvärt emot det i media.

Samtidigt är det tråkigt att tjänsten lägger ned. Uberpop är smidigare än den traditionella taxiverksamheten, menar han.

–Jag tror verkligen att det här är framtiden, att man ser var bilen är och att man bokar via en app.

Att Uber lägga nedUberpop välkomnas av branschorganisationen Svenska taxiförbundet.Det är ett klokt beslut, säger förbundsdirektören Cladio Skubla.

– Vi är glada över detta. Generellt kan man säga att det är positivt att de lägger ned sin verksamhet, med tanke på alla domar som finns mot deras förare.

Uberpop harinte konkurrerat på lika villkor, menar Skubla som därför anser att det är bra för taxibranschen att lågprisalternativet försvinner från marknaden.

– Det är inte förbjudet att hålla låga priser, men omdet bygger på att man undviker skatt och arbetsgivaravgift så som Uberpop har gjort, så urholkar det villkoren i branschen och vår gemensamma välfärd, säger han.

Men i pressmeddelandet på Ubers hemsida anar man att företaget fortfarande tror på sin tjänst, trots att hovrätten dömt en av deras förareför svarttaxiverksamhet.

"Vår pilot har framgångsrikt visat på potentialen som modern samåkning har men det finns ett behov av tydligare reglering innan det kan utvecklas vidare. Att regeringens utredning nu skjutits upp har lett till förlängd osäkerhet och tryck på våra användare" säger Alok Alström i ett skriftligt uttalande.

ANNONS

Företaget hoppas kunna återlansera tjänsten om regelverket ändras.

Robert är ett fingerat namn.

Tjänsten Uberpop bygger på att personer utan taxikörkort arbetar som förare. Priserna är lägre än såväl vanlig taxi som Ubers professionella tjänster. Företaget uppger för DN att nära 100000 använt Uberpop de senaste tre månaderna och att 5000 personer någon gång varit förare.

Källa: TT

ANNONS