Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Slumpa inte bort Göteborg

Området mellan Ullevi och Scandinavium har potential att knyta samman Gårda med innerstaden. Det är inget som ska slarvas bort genom att låta ett fåtal byggföretag ta hela kakan och styra Göteborgs framtida utseende.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Klockan är fyra en varm söndag i maj och Majornaloppisen håller att tömmas på folk. Fåtalet kvarvarande försäljare tittar uppgivet ut över sina osålda prylar. Förbipasserande erbjuds köpa rubbet: ”Allt du kan bära för en hundring!”.  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att ta erbjudandet vore snarast att göra försäljaren en tjänst. Ta över ansvaret att släpa hem alla slitna pocketböcker och reaköpta HM-skjortor.  

Så måste nog de stora byggherrarna i Göteborg känna sig när de erbjuder Göteborgs stad en paketlösning med arena, bostäder och kontor på den tomt som sträcker sig från Scandinavium till Ullevi. 

”Kostnadsrisken tar vi”, sade Thomas Dahl från Wallenstam till GP (1/6). Från kommunens sida är man nog glad att man kan släppa ifrån sig marken och låta någon annan ta investeringsrisken.

Men till skillnad från överblivna paltor på ett fällbord i Majorna handlar det här om en av Göteborgs absolut mest attraktiva tomter.  

I stadsdel efter stadsdel har man överlåtit ansvaret till kapitalstarka och initiativrika byggherrar att planera staden. Det är bra att det byggs, men släpper man ifrån sig planeringen kan det blir ödsliga och dysfunktionella stadsdelar. Norra Älvstranden är ett exempel nära i tid.

Området mellan Ullevi och Scandinavium har potential att knyta samman Gårda med innerstaden. Det är inget som ska slarvas bort.  

Arkitekterna Rickard Stark och Fredrik Hansson har i en sylvass debattartikel argumenterat för att staden inte ska bete sig som ett u-land som släpper ifrån sig värdefulla råvaror - marken i detta fall - utan att tänka efter (GP 4/6).  

Konsortiemodellen som Stark och Hansson kritiserar tillhör det vardagen i Göteborg och leder till att stora områden säljs ut till byggföretag som sedan ror hem merparten av vinsten genom att bebygga och förädla markvärden.  

Linjen som Stark och Hansson driver ligger nära den som denna ledarsida länge förordat: Gör en småskalig fastighetsindelning med en färdig detaljplan för området och auktionera sedan ut de olika markdelarna till de som har bäst idéer och bjuder mest.  

Vissa av fastigheterna, som arenan, förutsätter stora byggföretag, medan mindre delar utav fastighetsindelningen kan säljas till andra aktörer som har intressanta idéer. Detta är hur blandstad skapas i praktiken bortom visionsdokument med blommigt språk. 

Att det finns intressenter som både vill bygga en arena och äga den, som Serneke, är utmärkt. Men detta handlar inte bara om arenan utan om ett betydligt större område.

Därför kan Göteborg inte bete sig som en tacksam lumphandlare som släpper ifrån sig sina tillhörigheter.

Mest läst