Sigfrid: Sverige behöver de bästa

Regeringen har inte lyckats lösa situationen för utländska specialister som utvisas på grund av teknikaliteter. Vi behöver en lagändring nu, skriver Karl Sigfrid.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ganesh Bista flyttade från Nepal till Sverige hösten 2013 för att jobba. Under två och ett halvt år arbetade han på en restaurang i Stockholm, för att därefter ta över restaurangen India Palace i Vänersborg. Han arbetade och bidrog till det svenska välståndet, men när han skulle förlänga sitt arbetstillstånd fick han ett oväntat nej från Migrationsverket. Det var nämligen så att han inte hade tagit ut tillräckligt mycket semester under sin tid som anställd i Stockholm.

Migrationsdomstolen avslog överklagan, och nu har fallet gått vidare till Migrationsöverdomstolen. Om utvisningsbeslutet står sig måste Ganesh göra sig av med restaurangen, sälja bostaden och ta med sig sin familj härifrån. Varken han eller den tidigare arbetsgivaren visste att man måste ta en viss mängd semester för att få bo och jobba i Sverige.

ANNONS

Tyvärr är Ganesh långt ifrån ensam om sin situation. Den här ledarsidan har tidigare uppmärksammat ekonomen Syed Latif, vars jobb utannonserades på fel sätt, systemutvecklaren Tayyab Shababs, som fick för låg pensionsersättning, och verkstadsspecialisten Boris Jevtic, som visade sig sakna full försäkring. Alla har de mötts av utvisningsbeslut från Migrationsverket på grund av små misstag.

Enligt organisationen Centrum för rättvisa, som engagerat sig i fall av den här typen, har kompetensutvisningarna blivit omtalade även utomlands. Sverige har blivit mindre attraktivt att arbeta i, och högkvalificerade IT-specialister söker sig till andra länder. Svenska IT-företag får svårare att hitta rätt kompetens.

I november 2017 gjordes en mindre förbättring av lagen med innebörden att Migrationsverket kan förlänga uppehållstillstånd om företag själva upptäcker misstag och rättar till dem. Därutöver har Migrationsöverdomstolen slagit fast att beslutet om förlängt arbetstillstånd ska avgöras efter en helhetsbedömning. Misstag som begås av annars seriösa arbetsgivare ska inte automatiskt leda till utvisning. Det fanns bland politikerna en förhoppning om att problemet skulle lösas genom Migrationsöverdomstolens klargörande, men tyvärr inte. Svårsmälta utvisningsbeslut har fortsatt att fattas, varav det som rör Ganesh Bista är ett.

Socialdemokraterna har alltid varit överdrivet oroliga för varje regellättnad som kan öka konkurrensen på arbetsmarknaden. Från allianshåll däremot har det presenterats förslag inte bara till hur missförhållanden kan åtgärdas utan också till hur Sverige bättre kan dra nytta av utländsk specialkompetens.

ANNONS

I en debattartikel skriver Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell och partisekreteraren Gunnar Strömmer att vi borde underlätta för företagare, inte bara för anställda, att verka i Sverige. De vill också inrätta talangvisum för högkvalificerade arbetssökande, som då kan komma hit för att söka jobb på plats. Det är intressanta förslag. Sverige ska vara attraktivt för människor från hela världen som höjer kompetensnivån på arbetsmarknaden.

ANNONS