Straffa inte de som gör rätt för sig

Regeringen har nu meddelat att det ska komma en ny lag. Mindre, oavsiktliga misstag ska inte kunna leda till utvisning.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Ekonomen Syed Latifs jobb utannonserades på fel sätt. Systemutvecklaren Tayyab Shababs tidigare arbetsgivare hade av misstag gett honom för låg pensionsersättning. Boris Jevtic, med specialistkompetens inom mekanisk verkstadsindustri, hade inte varit fullt försäkrad. Alla tre meddelades av Migrationsverket att de skulle utvisas.

Det finns många andra fall med arbetskraftsinvandrare som utvisats på grund av obetydliga misstag.

Vissa har tjänat någon hundralapp för lite eller så har någon försäkring saknats. Ofta har arbetsgivaren vidtagit åtgärder när misstaget upptäckts, men detta har Migrationsverket inte tagit hänsyn till.

Regeringen har nu meddelat att de ska föreslå en lagändring. Mindre, oavsiktliga misstag ska inte kunna leda till utvisning. Det är välkommet. Utvisningarna är inte bara personliga tragedier för de som drabbas, utan också en förlust för de företag som förlorar specialistkompetens.

ANNONS

Men Bengt Ivarsson, ordförande för Sveriges advokatsamfund, hävdar att även med en ny lag så kommer grundproblemet att kvarstå (SvD 25/5). Enligt Ivarsson skulle lagen få liten praktisk betydelse eftersom det i lagrådsremissen inte finns någon proportionalitetshänsyn.

Det är bra att regeringen har insett att den rådande ordningen inte är hållbar, men när lagen nu ska förändras är det viktigt att det görs ordentligt så att det inte blir ett slag i luften. Vidare är det viktigt att den utformas på ett sätt som gör det tydligt hur den ska tolkas. Det är nämligen i tolkningarna av nuvarande lag som en stor del av dagens problem ligger.

Centrum för rättvisa publicerade förra året en rapport där de granskat 450 fall med arbetskraftsinvandrare som utvisats.

De hävdar att åtskilliga fall där utvisningar skett på grund av små misstag beror på att Migrationsverket tillämpar regelverket på ett sätt som är till nackdel för den enskilde arbetstagaren utan att detta följer direkt av utlänningslagen eller dess förarbeten.

Det rör bland annat personer som utvisas på grund av ”villkorsavvikelser”, det vill säga för låg lön eller bristande försäkring. Av de 450 granskade fallen ingår 303 i denna kategori. I 85 av fallen har personerna haft en lön som enligt lagen går att leva på, men ändå utvisats.

ANNONS

Syed Latifs fall omfattades av en princip på EU-nivå om hur jobb ska utannonseras. Där slog EU-kommissionen fast att Migrationsverket kan göra en sådan tolkning som de hade gjort och som ledde till utvisning, men också att de inte hade behövt tolka lagen så hårt.

Av de fall som Centrum för rättvisa granskade i sin rapport utvisades 82 personer på grund av ”annonseringsfel”. Enligt dem är inte principen juridiskt bindande, och dessa personer har alltså utvisats helt i onödan.

Den nya lagen är tänkt att träda i kraft den första december i år. Om den blir tillräcklig för att komma till bukt med dagens problem återstår att se, men fram tills dess vore det rimligt med ett utvisningsstopp av arbetskraftsinvandrare.

ANNONS