Erikas ilska: "Ta ert förbannade ansvar"

Erika Blommendahl, 28, har fått nog och vill nu stoppa kräksjukan från att spridas. I ett Facebookinlägg ryter hon nu ifrån och kräver att alla ska hjälpas åt. – Jag tror att vi skulle kunna stoppa magsjukan om vi var riktigt noggranna, säger hon.

ANNONS
|

Årets utbrott av kräksjukan är de värsta på flera år, har Folkhälsomyndigheten varnat om tidigare.

De allra flesta utbrotten brukar inträffa efter jul men på skolor och förskolorna i landet har lapparna som varnar om att "Nu är kräksjukan här" hängt uppe i flera månader - något som sjuksköterskan och tvåbarnsmamman Erika Blommendahl, från Hamneda I Ljungby kommun har reagerat över, och som KvP rapporterade om först.

– Det har inte bara varit nu i vintertid utan det började nästan direkt i september när vi började i skolan igen, säger hon och konstaterar att det kan hålla i sig fram till maj.

ANNONS

Förra året var det en grannfamilj till henne som var magsjuka veckan innan midsommar.

– Smittspridningen har ökat. Det var inte så för några år sedan, det kunde förekomma men inte så ofta och så mycket så jag tänker att det måste bero på något. Slarv kanske.

LÄS MER: Minst 250 elever magsjuka - skola stängs akut

LÄS MER: Ny skola drabbad - 275 elever magsjuka

Mamman ryter ifrån

Under denna kräksjukesäsong har Erika Blommendahl och hennes familj klarat sig - hittills. Förra året var de sjuka i två omgångar.

– Då var jag sur och var på väg att skriva ett inlägg på Facebook. Men jag struntade i det för jag ville inte trampa någon på tårna. Men nu kände jag att alla måste få veta, säger Erika som tidigare i veckan röt ifrån på Facebook:

"Hur kommer det sig att det sker utbrott precis hela tiden? Jo, det ska jag tala om – det är vårt fel som föräldrar. Till allra största del", skriver hon och fortsätter:

"Slarv? Troligtvis. Okunskap? Absolut. Folk tänker mest på sig själva? I allra högsta grad."

Hon hoppas nu att hennes inlägg ska ge resultat.

– Jag tror att vi skulle kunna stoppa magsjukan om vi var riktigt noggranna. Alla måste börja på samma gång. Det kan inte vara så att några följer råden och de andra struntar i det för då går det inte.

ANNONS

Något som hon också skrev i sitt inlägg: "Det är DIN uppgift att göra det. Det är ALLAS uppgift! Ta ert förbannade ansvar!".

LÄS MER: "Håll era magsjuka barn borta från förskolan!"

LÄS MER: Nya barnvaccinet: Åsikterna går isär bland föräldrarna

"Ett stressmoment"

1177 rekommenderar man att barnen ska gå tillbaka till förskolan när det äter som vanligt och inte har kräkts eller haft diarré under två dygn, för barn i skolan gäller det mellan ett till två dygn.

Hur gör du när ni blir magsjuka?

– Hade mitt barn blivit det så hade jag stannat hemma i minst tre dygn efter sista symptom. Jag tror att det smittar längre än 48 timmar. Sista symptomen är inte bara kräkning och diarré. Det kan vara matlust, ja allt möjligt, som att man känner lite oro i magen, säger Erika och fortsätter.

– Jag är väldigt noggrann, överdrivet noggrann.

Det beror delvis på att Erikas man jobbar i Göteborg - det vill säga hjälpen är flera mil bort.

– Det är ett stressmoment. Om jag blir sjuk vem ska ta barnen då?

Varför tror du att många slarvar?

– Många säger att det handlar om ekonomi men jag tänker en dag mer eller mindre? Man får ju pengar av försäkringskassan när man vabbar för sina barn. Och så kanske det handlar om att man vill tillbaka till jobbet. Man kanske har viktiga saker att göra på jobbet, alla har ju inte ersättare och det är jättetråkigt att det är så. Men skulle alla bara följa den här regeln så skulle man inte behöva vabba så mycket.

ANNONS

Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Ett annat tips är att använda pappershanddukar på offentliga toaletter, eftersom tyghanddukar ökar risken för smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS