Nabila Monir med dottern Sara tycker att det är bra att hennes vårdcentral i Frölunda erbjuder vaccin mot magsjuka.
Nabila Monir med dottern Sara tycker att det är bra att hennes vårdcentral i Frölunda erbjuder vaccin mot magsjuka.

Nya barnvaccinet: Åsikterna går isär bland föräldrarna

De väger allvarlig magsjuka med kraftiga diarréer mot möjliga bieffekter. Hos de nyblivna föräldrarna går åsikterna isär när det gäller det nya vaccinet.

ANNONS
|

Sara sitter på en prickig filt på golvet på öppna förskolan. Framför sig har hon en speldosa, men verkar mer intresserad av att smaka på den än att trycka på knapparna i rätt ordning. Sara är åtta månader och för hennes mamma, Nabila Monir, var det självklart att vaccinera henne mot rotavirusinfektion.

– Jag följer det vanliga vaccinationsprogrammet i Sverige och jag tror det är viktigt att vaccinera mot sjukdomar, säger Nabila Monir och hjälper sin dotter vända på speldosan som vält upp och ner på filten.

Hon berättar att hon läst mycket om magsjukan man kan få och tycker de kraftiga diarréerna verkar obehagliga. Dessutom upplevde hon vaccinet som lätt att ge sitt barn, då det sker oralt och man inte behöver sticka barnet.

ANNONS

På andra sidan rummet ligger Alvin och tittar storögt. Han är drygt tre månader gammal och är inte vaccinerad mot rotavirus.

– Jag var väldigt tveksam och när jag googlade läste jag att vaccinet var ganska nytt och enligt sköterskan på BVC var det inte så allvarligt om han skulle få sjukdomen här i Sverige, säger Alvins mamma Martina Ögren.

Hon berättar att hon också läste på internet att man gjort om vaccinet som ges mot rotavirus, eftersom det först hade funnits fler biverkningar.

– Innan jag fick barn funderade jag på om allt verkligen var nödvändigt, och jag tog själv inte vaccinet mot svininfluensan. Men nu när jag har barn följer jag oftast rekommendationerna. Det känns tryggt.

På BVC Trädet i Västra Frölunda har man erbjudit vaccinet sedan i slutet av sommaren. Enligt distriktssköterska Maria Hammarstrand har det varit blandade reaktioner från föräldrar.

– Det finns de som hört talas om det och absolut vill ha det och de som är mer tveksamma och vill kolla upp vad det är och undersöka hur andra i bekantskapskretsen gjort.

Bland de som väljer att inte vaccinera sitt barn mot rotavirus är förklaringen oftast att man inte vill riskera biverkningarna för att förhindra en magsjuka, som barnet mår dåligt av några dagar men sedan blir frisk från.

ANNONS

– Den åsikten har jag hört och det kan man kanske hålla med om, säger Maria Hammarstrand men påpekar att det är viktigt att inte lägga några värderingar i svar till föräldrar som tvekar utan ge den informationen som finns.

Lite längre bort på den prickiga filten sitter Lily. Hennes mamma Jessie Andersson valde att vaccinera Lily för att slippa magsjukan.

– Jag funderade på om jag skulle göra det eller inte men tänkte att det är bättre att de blir lite dåliga än att de får sjukdomen. De blir lite febriga men sedan går det över, säger hon.

Lily vaccinerades i somras och hennes föräldrar valde att ge henne det som erbjöds. Att allt inte kom genom en nål var välkommet.

– Visst, hon tycker kanske det är lite äckligt men med en spruta så gallskriker hon ju. Jag hade inte velat göra det själv hemma, men eftersom de var där och hade koll på att hon fick i sig allt kändes det bra.

Hon är väl medveten om eventuella biverkningar men menar att eftersom de var så ovanligt att få de värre biverkningarna tyckte hon inte det var något att oroa sig för.

ANNONS

– Om det ändå är så ovanligt... Det är som att åka bil med barnet första gången, om man måste ta sig från punkt A till B, men det var i och för sig lite läskigt, skrattar hon.

Hon förtydligar att hon hellre förebygger sjukdomen med en vaccination än att riskera att Lily blir sjuk för att hon inte ville låta vaccinera henne.

– Struntar man i alla vaccin känns det som att hon säkert blir sjuk. Då vill inte jag stå där och förklara varför.

ANNONS