Vi står i en situation med en pandemi som fasas ut och den stora utmaningen är att upprätthålla orken och modet hos medarbetare som slitit hårt under lång tid, skriver debattörerna.
Vi står i en situation med en pandemi som fasas ut och den stora utmaningen är att upprätthålla orken och modet hos medarbetare som slitit hårt under lång tid, skriver debattörerna. Bild: Simon Rehnström / TT

Vården behöver återhämtning – inte fler besparingar

Ambitionen att tillgodose vårdpersonalens behov av återhämtning och att få dem att stanna kvar är helt oförenlig med besparingar i mångmiljonbelopp på akutsjukhusen, skriver läkarna Akil Awad och Tobias Alfvén.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

13/9 Akutsjukhusen klarar inte fler besparingar – vården kompromissas redan

20/9 Närvården måste avlasta akutsjukhusen

Vi är glada för repliken från regionråden Johnny Magnusson (M) och Jonas Andersson (L) på vår debattartikel om besparingar på akutsjukhusen runt om i landet. Det är så här debatten måste föras – i ett samtal där olika perspektiv i god ton kan brytas mot varandra. Regionråden ger ett intressant regionalt perspektiv på den frågeställning vi lyfter om bristen på vårdplatser i Sverige och det orimliga i att skära ytterligare i sjukhusens resurser. Svaret från dem gör oss dock inte mindre bekymrade.

ANNONS

Strukturella problem

Det är fullt möjligt att det finns underliggande strukturella problem bland sjukhusen som måste hanteras med effektiviseringar och verksamhetsförbättringar. Vi stödjer också helt att bygga ut den nära vården med primärvården som bas och ser att detta på sikt kan leda till en viss avlastning av akutsjukhusen. Problemet är att det är åtgärder som kommer att få effekt om först 5–10 år och som sannolikt i begränsad utsträckning löser akutsjukhusens kapacitetsbrister, med tanke på den demografiska utvecklingen med allt fler sköra äldre patienter med stora vårdbehov.

Vi står nu i en situation med en pandemi som fasas ut och där den stora utmaningen är att upprätthålla orken och modet hos medarbetare inom alla professioner, som slitit hårt under lång tid för att upprätthålla en god och patientsäker vård, så att de inte lämnar sjukvården.

Regionråden lyfter själva i repliken att medarbetarna i hälso- och sjukvården under pandemin gjort en fantastisk insats – och att Västra Götalandsregionens ambition är att tillgodose personalens behov av återhämtning och att få dem att stanna kvar. Vår poäng är att sådan ambition är helt oförenlig med att realisera besparingar i mångmiljonbelopp på akutsjukhusen.

Akil Awad, specialistläkare, initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop

Tobias Alfvén, docent, specialistläkare, ordförande Svenska Läkaresällskapet

ANNONS
ANNONS