Sjung om studenten. Fast var? Det är en fråga som regionens skolledare just nu funderar kring.
Sjung om studenten. Fast var? Det är en fråga som regionens skolledare just nu funderar kring. Bild: Anders Ylander

Studentfirandet inställt – så tänker din kommun

Det traditionella studentfirandet i Göteborgsregionen uteblir på grund av risken att smittas av covid-19. GP har kontaktat samtliga 13 kommuner och ställt frågan – vad gör ni istället?

ANNONS
|

Det var på måndagsmorgonen som beskedet lämnades: de kommunala gymnasieskolorna i Göteborgsregionen ställer in allt traditionellt studentfirande i form av utspring och stora samlingar på skolgården.

LÄS MER: Göteborgsregionen ställer in studentfirande

Beslutet mötte förståelse – och väckte reaktioner. Från elevgrupper handlade det bland annat om önskemål att försöka att flytta fram studenten till ett senare datum.

– De allra flesta vill ju det, man vill ha en så riktig student som möjligt, även om det inte är säkert att det skulle gå att genomföra heller. Nu känns det mer som att de har skitit i det fullständigt, sade Ester Hillgren, avgångselev på Hvitfeldtska.

ANNONS

LÄS MER: Blåsta på studenten – "Allt är så sorgligt"

Så här såg det ut på Hvitfeldtska i fjol. I år är studenten inställd och alternativa sätt att fira diskuteras runt om i Göteborgsregionen. GP har talat med samtliga kommuner.
Så här såg det ut på Hvitfeldtska i fjol. I år är studenten inställd och alternativa sätt att fira diskuteras runt om i Göteborgsregionen. GP har talat med samtliga kommuner. Bild: Anders Ylander

Bakgrunden till beslutet är att gymnasieskolorna, som sedan 18 mars bedriver distansundervisning, bedömer att ett traditionellt firande inte kan arrangeras utan risk för spridning av coronasmitta.

Så tänker din kommun

Dessutom har rekommendationerna om att minimera sociala kontakter och förbud mot folksamlingar över 50 personer ingått i beslutsunderlaget.

Beslutet är gemensamt och fattat av utbildningschefer med ansvar för de kommunala gymnasieskolorna i Göteborgsregionen.

Vad som istället görs i samband med avslutningen bestäms av respektive kommun – GP har ställt frågan till samtliga.

Här är deras svar.

GÖTEBORG: Tomas Berndtsson, förvaltningsdirektör utbildningsförvaltningen.

grade crossed
Vi har diskuterat frågan internt, lyssnat på elever och kommit fram till att det blir inget traditionellt studentfirande med utspring, när man samlas på skolan och springer ut så som vi tidigare meddelat. Hur man ordnar med egna arrangemang som mottagning hemma med anhöriga och liknande är ju upptill den enskilde att bestämma, här styr inte vi. I dagsläget planerar vi inte någon flytt av studentfirande till hösten. Skulle myndigheterna däremot, senast i maj månad, ändra förutsättningarna inför hösten kommer vi att överväga möjligheten till ett alternativt studentfirande efter sommaren.
Bild: Robin Aron

ÖCKERÖ: Katarina Lindgren, skolchef

grade crossed
Vi har ingen klar bild av hur det ska gå till, men vi ska försöka göra något. Exakt vad vet vi inte än. Det är sorgligt för alla eleverna. Jag förstår att det känns jättetråkigt, det tycker vi också. Vi får avvakta lite och se vart det lutar. Det är viktigt för eleverna att får göra ett avslut.

PARTILLE: Charlotte Johansson, förvaltningschef utbildningsförvaltningen

grade crossed
Vi har redan börjat föra den dialogen. Rektorerna tillsammans med gymnasiechef kommer träffas och lyssna in studentkommittén. Någon form av avslutning i mindre sammanhang har vi bestämt att vi ska ha. Det är viktigt och en milstolpe i livet. I dagsläget kan jag inte säga hur den kommer se ut. Det kommer bli klurigt och är något rektorer, lärare och elevkommitté får bestämma tillsammans.
Bild: Peter Nilsson

MÖLNDAL: Jens Holm, förvaltningschef utbildningsförvaltningen

grade crossed
Vi diskuterar det just nu. Mölndals stad är en av Göteborgsregionens största kommuner, men har väldigt få elever på egna gymnasieskolor. För oss blir det i jämförelse med andra kommuner en mindre fråga. Jag har bett rektorerna att fundera på olika alternativ. Alla alternativ där man kan garantera tillräckliga avstånd är bra alternativ. Jag säger som utbildningsministern Anna Ekström: Jag förlitar mig på att eleverna kommer på något smart.
Bild: Anna Sigvardsson Högborg

HÄRRYDA: Päivi Malmsten, sektorchef utbildning och kultur

grade crossed
Vi har en process på skolan i nära samarbete med elevkåren. Vi vill gärna komma fram till något som skulle kunna bli ett fint avslut för eleverna, samtidigt som vi inte kan göra något som vi tror kan sprida smittan vidare. Vi har en dialog och ska komma fram till något i slutet av månaden. Jag har inget ”så här ska vi göra”-svar just nu. Det är en unik situation för oss alla. Naturligtvis är det många av ungdomarna som är besvikna. Det hade sett fram emot det här i så många år. Samtidigt har vi också ett ansvar för hur läget ser ut just nu. Vi har en väldigt bra samverkan.

LILLA EDET: Leif Gardtman, förvaltningschef på bildningsförvaltningen

grade crossed
Lilla Edet har ingen gymnasieskola. Nu har vi covid-19 att ta hänsyn till. Att få avstå något som i slutändan kan rädda liv, blir för mig en enkel fråga. Jag har så här långt inte mött en enda gymnasieungdom som tyckt något annat. Naturligtvis är det trist att missa en viktig och rolig tid runt studenten, det beklagar jag verkligen, men som sagt så tar de ungdomar jag mött sitt fulla ansvar i frågan. De förstår hur viktigt det är att avstå stora träffar under den här perioden.

KUNGÄLV: Amela Filipovic, verksamhetschef för gymnasiet

grade crossed
Avslutning blir det på ett eller annat sätt. Vi vill förankra det med eleverna först. Frågan är i rullning. Vi träffar eleverna mitt i veckan. I slutet av veckan har jag troligtvis mer information. Någon slags avslutning vill vi gärna ha. Det styrs av Folkhälsomyndigheten och övriga myndigheter. Vårt mål är att våra elever ska får någon form av avslutning, det är ett minne för livet. Att det inte blir som man tänkt sig är jättetråkigt.

ALINGSÅS: Anneli Schwartz, förvaltningschef Kultur- och utbildningsförvaltningen

grade crossed
Det är ett jättetråkigt besked att behöva lämna, men dessvärre i nuläget helt nödvändigt. Vi behöver sätta oss ner tillsammans med de olika professionerna och även med representanter från elevkåren och diskutera om, hur eller när ett alternativt studentfirande skulle kunna genomföras. Vi är en förvaltning i digital framkant och det öppnar upp många alternativa möjligheter. Besked kommer att ges så snart vi bara kan. Vi vill naturligtvis fira våra elever som efter tre härliga år på Alströmergymnasiet nu ska gå vidare i livet och vill ju helst att eleverna lämnar Alströmergymnasiet på ett minnesvärt och högtidligt sätt men detta år, detta speciella år, får vi tänka om och nytt.

KUNGSBACKA: Cynthia Runefjärd, förvaltningschef för gymnasium och arbetsmarknad

grade crossed
Vår ambition är att vi ska ha ett alternativt firande inom de riktlinjer som finns. Det är en så stor händelse i studenternas liv, jag tycker att det är väldigt viktigt att de ska få ett minne för livet, om än i väldigt annorlunda och inte lika storslagen form. Vi ska göra det bästa vi kan för att ge dem ett minne för livet.
Bild: Robin Aron

TJÖRN: Lena Eriksson, förvaltningschef, barn- och utbildningsförvaltningen

grade crossed
De flesta av Tjörneleverna går på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Det beslut som är fattat är gemensamt. Jag tycker att det är klokt. Det är jättetråkigt för alla studenter i hela landet. Jag skulle bli förvånad om någon kommun gör annorlunda. Det skulle vara något liten kommun med få elever som skulle kunna göra det utan att bryta mot rekommendationerna.

LERUM: Ann Blom, sektorchef på lärandeförvaltningen

grade crossed
Rektorerna håller på och funderar just nu. Vi har inget klart besked. Jag vet att man har blandat in elever och så som har fått komma med synpunkter. Något blir det. Det hoppas jag verkligen. Vi måste verkligen försäkra oss kring smittorisken. Jag hoppas att vi vet åt vilket håll vi går innan april är slut.

STENUNGSUND: Elisabeth Andreasson, tf sektorchef på utbildningsförvaltningen

grade crossed
Vi har egentligen sagt att vi nu kommer föra en dialog med skolans studentkommittéer för att se hur frågan om alternativt studentfirande kan tas vidare. Vi har inga klara besked om vad och hur det kan ske. Vi har ingen riktig bild av när vi kan vara klara. Vi vill ha dialog, saker kan förändras.

ALE: Åsa Ericson, sektorchef sektor utbildning

grade crossed
Det har fattats ett klokt och gemensamt beslut i regionen, tyvärr går det inte att förhålla sig på annat sätt i rådande situation. I Ale har vi ingen nationell gymnasieutbildning och därmed påverkar det inte planering i så stor utsträckning. Det är naturligtvis oerhört tråkigt för alla våra gymnasieelever i kommunen och alla berörda som nu inte kommer att fira student på traditionsenligt sätt.

ANNONS