Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Wildersmål tar paus efter klagan

I förra veckan fick islamkritiske Geert Wilders rubriker för att han fick igenom burkaförbud i utbyte mot att vara stödparti till den nya nederländska regeringen. Strax efter klockan nio i dag inleddes rättegången mot Wilders i Amsterdam där han står inför rätta för att piska upp hat mot muslimer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag står åtalad, men med mig inför rätta står många holländares yttrandefrihet, sade Geert Wilders i ett öppningsanförande där han nekade till anklagelserna.

Rättegången har ajournerats till i morgon för att domstolen ska besluta om en domare vid domstolsförhandlingen är opartisk. Då meddelas om de ordinarie domarna i målet ska bytas ut, rapporterar TT:s utsända.

Wilders advokat Bram Moszkowicz hävdar att domaren när han kommenterade Wilders begäran om att inte svara på frågor avslöjade att han inte är opartisk.

En särskild grupp domare ska nu avgöra hur rättegången ska fortsätta. Om domaren måste bytas ut kan processen dra ut på tiden i flera månader.

Inför domaren Jan Moors deklarerade Wilders att han utreds för att ha "yttrat min åsikt i offentlig debatt."

- Jag lovar dig, jag kommer att fortsätta yttra den, sade han och gjorde klart att vid sidan om hans öppningsanförande skulle Wilders utnyttja sin rätt att vara tyst under rättegången.

- Jag har sagt allt jag ville säga och jag tar inte tillbaka ett ord, sade han.

Geert Wilders döljer inte vad han tycker om islam. Han har jämfört Koranen med Hitlers Mein Kampf och hans kortfilm Fitna sätter likhetstecken mellan islam och terrorhandlingar, kvinnoförtryck och strävan efter världsherravälde.

Rättegången i Amsterdam är hårdbevakad av polis liksom av massmedierna. En liten grupp demonstranter har samlats, och intresserade köar för att få en åhörarplats i rättssalen. En av de sistnämnda är juridikläraren Barbara Oomen, som tagit med sig en grupp studenter för att lyssna på det ovanliga målet.

-Det är ett ovanligt fall i sig men nu när koalitionsregeringen behöver stöd från Geert Wilders för att kunna regera blir det ännu mer politiskt, säger Barbara Oomen till TT:s korrespondent.

Själv är Wilders övertygad om att målet kommer att läggas ned. Till dagstidningen De Telegraaf säger han att hela situationen är surrealistisk:

-Jag utgår från att jag kommer att bli frikänd.