Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Wikileaks styrs med järnhand

Rebell och sanningssägare. Men Julian Assange anklagas också för maktfullkomlighet och för att inte tåla kritik.

Julian Assange är Wikileaks ”hjärta och själ, dess grundare, filosof och talesman, kodare, organisatör, finansiär och allt annat också”.

Så beskrev han sig själv i ett mail i september till en kritisk isländsk medarbetare – och fortsatte: ”Om du har några problem med mig, piss off.”

Under Julian Assanges ledning har Wikileaks förvandlats från en sajt där alla kunde göra inlägg till en toppstyrd organisation som noga kontrollerar vad, när och hur något publiceras. Och det är Assange som har sista ordet, vilket bara i år fått ett halvdussin personer att hoppa av organisationen.

Assange har även tagit sig rätten att sparka kollegor som kritiserar honom. Samtidigt hyllas han världen över för att han genom Wikileaks arbetar för ökad öppenhet.

Resande teatersällskap

Hans egen bakgrund är brokig. Vid något tillfälle har han beskrivit sig som ”född rebell” – föräldrarna träffades under en Vietnamdemonstration. De drev ett kringresande teatersällskap och Julian är sedan barndomen van att ständigt vara på resande fot.

Kringflackandet gjorde att han ständigt måste byta skola – 36 gånger, påstås det. Andra källor hävdar att han långa perioder istället undervisades av sin mamma, som ogillade att skolsystemet uppfostrade barnen till lydiga samhällsmedborgare.

I tonåren blev Assange intresserad av datorer och var med om att bilda en grupp som kallades sig International Subversives – hackare som sägs ha tagit sig in i det amerikanska försvarets datorer.

Fråntogs vårdnaden om sonen

Den anklagelsen kunde inte bevisas, men vid en rättegång 1991 erkände han sig skyldig till 24 fall av hackning. Han slapp straff på grund av gott uppförande.

I en annan rättegång samma år fråntogs han vårdnaden om sin son efter en skilsmässa. Händelsen ska ha ökat hans misstro mot myndigheterna.

Han har en gång förklarat hur universitetsstudierna i matematik och fysik ledde fram till att Wikileaks grundades 2006. Det handlar om en fråga som är gemensam för vetenskap och samhälle: hur mycket små mängder av energi få mycket stora följder.

Många har hävdat att Wikileaks gör traditionella medier överflödiga.

Men inför årets flodvåg av amerikanska hemliga dokument insåg Assange att man behövde hjälp att göra ett presentabelt urval för allmänheten.

Så Wikileaks vände sig till proffs på området, en handfull traditionella medieföretag som fick uppgifterna flera veckor innan de publicerades.

”Tänker gå vidare”

Framtiden? Fler läckor har annonserats, i synnerhet dokument som avslöjar det inre livet i en amerikansk storbank.För egen del är Assange vag, men i en intervju för The Guardian i somras sade han sig ha många idéer.

–  Så snart Wikileaks är starkt nog ska jag gå vidare med dem. Wikileaks är redan starkt nog för att överleva utan mig, men jag vet inte om det skulle fortsätta att blomstra.

I samma intervju gav han också reportern ett gott råd: ”När det handlar om mig, var väldigt försiktig med andrahandskällor”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.