Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Wikileaks sida åter tillgänglig

Efter att ha flyttat från sin tidigare domän så är Wikileaks åter tillgängligt på internet efter de problem med visning som drabbade sajten på fredagsmorgonen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidigt i morse svensk tid gick Wikileaks via sin Twitter-kanal ut och anklagade amerikanska Every DNS, som hanterar deras domäner - internetadresser - för att ha stängt ned dem. Wikileaks uppgav att det angivna skälet är påstådda attacker som skett mot sidan. Every DNS bekräftar att man stängt ned domänerna, med hänvisning till regler för användning av tjänster.

Sidorna gick hela tiden att komma åt med hjälp av Wikileaks IP-adress, alltså den bakomliggande, "riktiga" internetadress som skrivs med siffror. Men för den majoritet av internetanvändare som använder de vanligare bokstavsadresserna var sajten under flera timmar inte tillgänglig.

Wikileaks-grundaren Julian Assanges brittiske advokat Mark Stephens pekar ut "statliga aktörer" som ansvariga för de massiva cyberattacker som riktats mot Wikileaks på internet.

-Någon, troligtvis en statlig aktör, har tagit kontroll över bokstavligen hundratusentals sårbara datorer världen över och sedan riktat dem alla mot Wikileaks.", sade Stephens till AFP.