Margot Wallström under sitt besök i ett flyktingläger i Burma, tillsammans med bland andra EU-chefen Federica Mogherini.
Margot Wallström under sitt besök i ett flyktingläger i Burma, tillsammans med bland andra EU-chefen Federica Mogherini.

Wallström tänker sätta press på Suu Kyi

Det rohingya-folket i Burma utsätts för är ett brott mot mänskligheten, säger utrikesminister Margot Wallström (S). På måndagen träffar hon Burmas ledare Aung San Suu Kyi.

ANNONS
|

Sveriges utrikesminister har under söndagen tillsammans med Tysklands utrikesminister och EU:s utrikeschef Federica Mogherini besökt ett flyktingläger i Bangladesh där tusentals människor lever i provisoriska hem.

När tillströmningen till lägret var som störst kom 20000 människor per dag. De var medtagna, barn var traumatiserade, berättar Wallström. De pratade med flera kvinnor som vittnade om sexuellt våld.

- En kvinna beskrev hur hennes man hade skjutits till döds inför ögonen på henne och sedan hade hon våldtagits av flera män och lämnats för sin död. Och den här typen av berättelser är tyvärr inte ovanliga, säger hon.

ANNONS

Förhållandena i lägret är undermåliga med problem med vattentillförsel, toaletter och mat.

- Det lämnar starka intryck hos oss. Det här är ju den största humanitära krisen som pågår i världen, säger Margot Wallström.

"Det finns en öppning"

Bangladesh för samtal med grannlandets Burma om de rohingyer som flytt landet. Målet är ett avtal om att återföra flyktingarna till Burma, säger Bangladeshs utrikesdepartement. Enligt uttalandet väntas de två länderna bilda en gemensam arbetsgrupp för att genomföra återvändandet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Det är väldigt bra förstås. Vi måste insistera på att de engagerar sig fullt ut. Bangladesh betonar att det finns en öppning, och man ska komma ihåg att det inte bara är Aung San Suu Kyi som måste engagera sig i det här utan det är också militären, säger Wallström.

Den internationella kritiken mot Suu Kyi har varit hård för bristande engagemang, bland annat att hon inte nämnt rohingyerna vid namn eller beskrivit det mänskliga lidandet. Under måndagen kommer Wallström att träffa ledaren inför toppmötet mellan EU och Asien (ASEM) som äger rum i Burma.

ANNONS

- Det är ju väldigt viktigt att man ser det mänskliga lidandet som spelar upp sig framför oss och det är något som det är tillfälle att säga i morgon till Aung San Suu Kyi, säger Wallström.

Andra åtgärder kan krävas

Hon vill gärna föra fram vittnesmål från de kvinnor hon träffat. Suu Kyi måste erkänna att det här är ett enormt humanitärt problem och att regeringen har ett ansvar, enligt Wallström.

- Vi säger att det här är så allvarligt att vi är beredda att diskutera andra åtgärder, till exempel i utrikesrådet i EU och ta det vidare från besluten om exempelvis vapenembargo, besöksbegränsningar.

Över 600000 muslimska rohingyer har flytt till Bangladesh sedan slutet av augusti, undan den burmesiska militärens våld i delstaten Rakhine.

TT

ANNONS