Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Wallgrens krönika väcker starka känslor

Henrik Wallgrens krönika i lördagens Göteborgs-Posten har väckt mycket ilska men även positiva reaktioner. Över 500 kommentarer har kommit in på gp.se.

Krönikan har rubriken "Sverigedemokraterna sårar mig djup". Henrik Wallgren använder satir och humor och vänder på alla stereotypa begrepp, många som använts av Sverigedemokraterna själva.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bland annat beskriver han Sverigedemokraterna så här i ett stycke:

"Vad gör dom här egentligen? Kan vi inte bara köra ut dom ur landet eller skicka dom med godståg till koncentrationsläger i Dalsland? De tar våra jobb. Och våra kvinnor."

I kommentarerna på GP:s webbsida kallas Henrik Wallgren för pajas, andra hotar med att säga upp sin prenumeration och en del säger sig kränkta.

Hur tänkte du när du bestämde dig för att skriva krönikan?

- Jag blev berörd av att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och jag tänkte på de starka känslor som det väcker i en och vad det beror på. Och att man inte alltid ska följa sina känslor utan både tänka och känna på samma gång. Det är lätt att det blir väldigt förenklade bilder, att invandare är si, att Sverigedemokrater är så.

Henrik Wallgren vill med krönikan visa hur absurda Sverigedemokraternas drastiska politiska åsikter är.

- Invandrarpolitiken finns all anledning att prata om. Men att prata generellt om två miljoner människor, där de allra flesta jobbar och betalar skatt i det här landet, som om att det är ett enda problem är lika dumt som att prata om att alla Sverigedemokrater som en enda grupp. Det leder inte till någonting.

Flertalet kommentarer är negativa till krönikan? Alla verkar inte ha förstått.

- Humor är ett bra vapen, det är så jag skriver. Jag kallar det satir, det uppskattas inte av alla, det förstår jag ju. Men jag tror många förstår vad jag menar.

Är du överraskad att ha väckt så mycket känslor.

- Nej, jag brukar väcka känslor. Men det känns som många läst snabbt och inte fattar vändningarna eller så har jag misslyckats och varit för otydlig.

Ska Sverigedemokraterna betraktas som vilket parti som helst?

- Det blir svårt att tiga ihjäl några som blir vågmästare, kanske om de varit 10 000 men det är det som är så sorgligt att det är så många som röstat på Sverigedemokraterna.

- En av anledning till att det blivit så här är att det varit svårt att prata om invandrarpolitik utan att bli stämplad som rasist. Det har Sverigedemokraterna vunnit på. Det låter som om vi har öppna gränser och att det är hur lätt som helst att komma in i det här landet men så är det inte, det är svårt att få asyl.

Men att skriva är inte det att spelar Sverigedemokraterna i händerna?

- Av de 300 000 som röstade är många missnöjesväljare och jag vill med min plattform i GP säga till dem att det inte var bra gjort, att det var fel.

Kommer du att följa upp din krönika?

- Absolut, jag tycker der är grymt jobbigt att Sverigedemokraterna är i riksdagen men det är det som är demokrati, det är så det funkar. Man måste acceptera det men inte respektera det. Jag kan aldrig respektera intolerans. För mig är det över en gräns.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.