Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den skadade segelbåten (till vänster) och Volvo Pentas testbåt (till höger).

Volvo testkörde - kraschade in i segelbåt

En rejäl sjöolycka inträffade när en testbåt från Volvo Penta körde rakt in i en segelbåt utanför Göteborg. Nu åtalas en Volvo-anställd för vårdslöshet i trafik.

Dramat inträffade på förmiddagen den 4:e september 2014 på Björköfjorden mellan Lilla Kalvsund och Lilla Varholmen, utanför Göteborg.

Volvo Pentas 13 meter långa testbåt, en motorbåt av typen PTA70, var på väg norrut i cirka 31 knop. Samtidigt kom en nio meter lång segelbåt körande i ostlig riktning i omkring fem knop.

En kraftig kollision inträffade, vilket gjorde att segelbåten fick stora skador på skrovet och riggen. Dessutom gick masten av och föll i havet. Volvos testbåt klarade sig med repor i fören.

Mannen som körde Volvo Pentas testbåt är anställd på Volvo Penta och det var dit båtarna bogserades efter olyckan.

Han åtalas nu för vårdslöshet i trafik, efter att ha brustit i gott sjömanskap genom att inte hålla tillräcklig uppsikt framåt. Han varken erkänner eller förnekar brott.

Även mannen som körde segelbåten åtalas för samma brott, eftersom han inte ska ha hållit tillräckligt noggrann utkik. Mannen nekar till brott.

Volvo Penta ingår i Volvokoncernen och tillverkar båtmotorer och industrimotorer. De har cirka 1 600 anställda, varav cirka 800 i Sverige.

På Krossholmen i Torslanda på Hisingen ligger Volvo Pentas testcenter. Där provas företagets alla avancerade motorer och system.

Centret har drivits av Volvo Penta sedan 1968 och äger omkring 15 olika testbåtar, som löpande utrustas med den senaste tekniken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.