Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Volvo drar ned på takten

Volvo Personvagnar drar ner på tillverkningstakten i juli och augusti. Anledningen är de dåliga försäljningssiffrorna i maj.

Nyligen redovisade Volvo en kraftig försäljningsminskning för maj, minus 14,4 procent på den europeiska bilmarknaden. Som ett resultat av detta kommer nu beskedet att man drar ner på antalet tillverkade bilar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi kommer under juli och augusti att minska antalet tillverkade bilar med 3 600. Och det gör vi genom att dra in sju arbetsskift, säger Volvo PV:s presstalesman Per-Åke Fröberg.

Utöver denna neddragning i Göteborg sker motsvarande minskning med 4 400 bilar på fabriken i Gent och med 80 bilar på Pininfarinas fabrik i Uddevalla.

För de anställda innebär detta att det blir stopp för all planerad övertid och att man får fyra extra ledighetsdagar i samband med semestern. Men dessa dagar tas från inarbetad tid som finns i en tidbank. I Gent handlar det om tre dagar.

- Jag ser ingen större dramatik med detta, säger Per-Åke Fröberg. Vi tillverkar nästan 450 000 bilar på ett år.

När siffrorna för försäljningen i maj presenterades sade Per-Åke Fröberg att det i första hand berodde på att Volvo är mitt i ett skifte av modeller.

Nu säger han att det är den ekonomiska oron i Europa som märks i försäljningssiffrorna.

- Det har lett till att många tvekar inför beslutet att köpa en ny bil. Och då måste vi anpassa våra volymer efter efterfrågan, säger han.

Hur försäljningen ser ut i juni och om de siffrorna kan föranleda ytterligare neddragningar vill Per-Åke Fröberg inte kommentera.

- Inga siffror är ännu klara, men vi får naturligtvis kontinuerligt information om orderläget. Men hur det går är ännu för tidigt att säga, uppger han.

Och tillägger:

- Vi räknar fortfarande med att sälja mer bilar i år jämfört med förra året.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.