Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Victor Alexandersson känns som en ledare volleybollplanen. Han pushar och kommer med glada tillrop vid varje vunnen – och förlorad poäng.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Volleybollspelare mot alla odds

Vad har Victor Alexandersson och Michael Schumacher gemensamt? Svar: De har båda tillbringat många dygn i artificiell koma.

För knappt tre år sedan tog Ödsmålspojken Victor Alexandersson studenten från RIG, Riksidrottsgymnasiet i Falköping, där han gick på volleybollgymnasiet. Ungefär samtidigt blev han kontrakterad av Södertälge volleybollklubb för spel i elitserien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Livet lekte för en ung kille som ville satsa på det han gillar bäst av allt – volleyboll.

Samma höst började Victor känna sig hängig. Han trodde det var en vanlig förkylning, men det visade sig var en elakartad bakterie som helt slog ut Victors lungor. Plötsligt hade Victor ett nästan 15 centimeter stort hål i lungan och lades i artificiell koma där han låg nedsövd med konstgjord lunga i 66 dygn. Tre av veckorna i engelska Leicester då det inte fanns någon plats för honom i Sverige.

Victors CRP-värde (sänka) rusade. En frisk person har under fem, över tio anses förhöjt – Victor hade närmare 535 när han låg i Leicester. Trots att han fick upp till en och en halv liter antibiotika per dygn gick inte värdet ner.

Föräldrarna, som hela tiden funnits vid Victors sida under sjukdomstiden, fick förslaget från en engelsk läkare:

– Vi har gjort allt vi kan, inget hjälper. Men det finns ytterligare ett snäpp och det är en dos för hästar och stora djur. Jag är villig att testa det om ni accepterar.

Det gjorde föräldrarna. Victor fick två doser och CRP-värdet började slutligen gå nedåt.

– Det var så grymt skönt, säger Ingemar och skakar på huvudet vid minnet.

På sin 20-årsdag, 17 januari 2012, väcktes han upp. Han hade varit vaken vid korta tillfällen men minns inget av det.

– 17 januari första dagen jag kommer ihåg starkt, säger han.

Där och då startade den långa vägen tillbaka. Och det var inte bara det vardagliga livet han ville komma tillbaka till. Drömmen om att fortsätta spela volleyboll fick honom att kämpa än hårdare.

– Är man elitidrottsman så räcker det inte med att leva, det gäller att leva livet också. Jag kände att jag inte kommer ge mig förrän jag spelar i elitserien igen.

Victor Alexandersson hamnade på sportrehab. Att få vara där blev tryggheten i tillvaron, men plötsligt ansågs han vara färdigbehandlad.

Victor fick en dipp, slutade träna, men tog sig till slut till gymmet i Stenungsund där han träffade Lena Falkvist, en personlig tränare som intresserade sig för hans fall. Hon kände en sjukgymnast hon trodde kunde hjälpa. Victor kom i kontakt med Peter Hinnersson på Idrottsrehab Ullevi.

– Han har helt andra tankar och ideér och har i sin tur kopplat in en naprapat, Patrick, på ryggakuten i Göteborg som är jättebra på fötter, säger Victor Alexandersson.

För det är just fötterna, eller åtminstone vänsterfoten som är ett stort problem. Den drabbades av syrebrist när han låg i Ecmo.

– Den är jävligt irriterande. Hindrar mig jättemycket både på planen och i vardagen, men jag försöker att inte deppa ihop på grund av det utan jobba vidare på att få upp rörligheten.

Under sin sjukdomstid tappade Victor 32 kilo. Om han blir helt frisk är det ingen som vet, men läkarna tror att han inte kommer få några större men trots att han för tillfället bara har 65 procents lungvolym. Han blir ofta andfådd men känner sig trots allt bättre när han tränar. Drömmarna är desamma som före sjukdomen.

– Allt diffar på vänsterfoten. Jag ser en förbättring och har kommit två grader bättre än när vi började, så det är 200 procents förbättring. Kan jag få ordning på foten helt och hållet, så satsar jag definitivt på att bli proffs. Det finns inget annat som skulle kunna hindra mig från det.

Det är många vänner och bekanta som ställt upp för familjen under tiden.

– Man hamnade i en glaskula, omedveten om allt annat, men det är många människor som som kom in i den här glaskulan och som gjort att det gått bra tror jag. Det är underbart att se hur Viktor är nu. Jag vet ju hur målmedveten och stark han är. Jag sa till läkarna "kan ni få Victor att vakna så lovar jag att han kommer vända detta". Och det gjorde han, säger Ingemar med blanka ögon.

VICTOR ALEXANDERSSON

Ålder: 22 år.

Bor: Ödsmål.

Moderklubb: Kungälv volleybollklubb.

Familj: Mamma Gunnel, pappa Ingemar, bror Martin och två halvsyskon.

Gör: Sjukskriven, men har rehabersättning och jobbar i stort sett med Göteborg United på fulltid. Det mobila kontoret finns hemma i familjen Alexanderssons vardagsrum. Är utbildad kock och servitör.

Mål: Att komma tillbaka från Ecmo-infektionen och kunna spela volleyboll på heltid.

FAKTA: ECMO

Ecmo betyder kortfattat att man syresätter blodet med en konstgjord lunga.

Ecmoc-centrum är beläget på Astrid Lindgrens Barnsjukhus på Karolinska Sjukhuset i Solna. Där behandlas patienter med en tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta där all upptänklig intensivvård inte är tillräcklig för att rädda patientens liv. Anledningen till att hjärta och lungor sviktar kan vara en svår lunginflammation, blodförgiftning eller hos nyfödda mekoniumaspiration eller diafragmabråck. Syftet med Ecmo är att lungorna och/eller hjärtat skall få vila och läka. Behandlingstiden varierar mellan några dagar upp till månader.

Källa: Ecmo

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.