Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

VM-Guld till Hellner

Det blev inte Jönsson. Inte heller Northug. Marcus Hellner tog guld.

Helt osannolikt tog Marcus Hellner guld i VM-sprinten efter ett bragdlopp. Trots att det egentligen inte är hans gren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Helt sjukt. Jag försökte fokusera på det jag skulle göra och så gjorde jag det, sa Marcus Hellner till SVT efter finalen.

Det tog inte långt tid innan Marcus Hellner ryckte åt sig ledningen. I den långa stigningen gick han om Northug och Hattestad på insidan och pumpade iväg.

- Ibland kan det vara så att man bara tänker på att ta guld när man står på startlinjen, men nu tänkte jag bara på backen och vad jag skulle göra i den. Och det fungerade ju, skrattade Hellner.

Därefter var det defilering in i mål.

- Jag känner mig trygg i kroppen. Men jag trodde verkligen inte jag skulle vara här. Samtidigt är det charmen med skidåkning: att man kan överraska sig själv.

Emil Jönsson knep tredjeplatsen bakom tvåan, normannen och storfavoriten Petter Northug.

Marcus Hellner var ingen stjärna som junior och fick flytta till Gällivare för att komma in på ett skidgymnasium. 25-åringen från Lerdala tog sin första världscupseger 2008, hemma i Gällivare. Vid OS i Vancover 2010 var han stor svensk hjälte med guldet i skiathlon och den starka körningen som gav Sverige segern i stafetten.

- Har man ett guld i bagaget kan man slappna av resten av VM och njuta av skidåkningen istället för att känna press, avslutade Hellner till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.