Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Viznia Salinas pluggade till hudterapeut och nu rullar jobben in.

Viznia skaffade två jobb

Viznia Salinas, 26, hade nästan tappat hoppet efter tre arbetslösa år. Vändningen blev utbildningen till hudterapeut. - Jag gick från ingenting till att plötsligt ha två jobb, säger hon.
Fönen tystnar och kvinnan som fått det vita håret klippt får en spraydusch över den nya frisyren. Det är kö till kassan och Viznia Salinas har precis avslutat en ansiktsbehandling. Det kan bli upp till tio kunder en vanlig dag. Sedan ett år har hon fast anställning som hudterapeut i hud- och hårvårdsföretaget Panaches salong i Västra Frölunda.
- Det var en väldigt lång väg hit, säger Viznia Salinas och berättar att hon hoppade av gymnasiet efter två år, i samband med att hon fick barn. Därefter följde tre år av jobbsökande, som inte ledde någonstans. Hopplösheten började ta över.
- Har du ett jobb har du någonstans att gå varje dag, något att vara stolt över. Och har man barn vill man att de ska se upp till en. Man vill inte vara arbetslös.
Hon kom i kontakt med ungdomsprojektet Ingången i Lövgärdet och började på den vägen omvandla drömmen om framtiden till verklighet. Genom projektet fick hon praktikplats i en klädaffär och arbetade med att bygga upp en second hand-butik.
Helst av allt ville Viznia Salinas jobba med skönhet. Utbildningen till hudterapeut, som hon fick genom arbetsförmedlingen, gjorde det möjligt.
- Jag visste vad jag ville, men inte hur det skulle gå till, säger hon och tillägger att en utbildning gör jobbsökandet enklare.
- Det är svårare att ha självförtroendet att gå ut och söka jobb om du inte har något att visa upp: ett papper som visar att "det här kan jag".
Med den inställningen fick hon jobb. Först i en kroggarderob på kvällar och nätter. Strax därefter jobbet hon har i dag.
- Jag jobbade både dag och natt ett tag, säger hon och skrattar.
Viznia Salinas rankar satsningar på fler jobb högt bland valfrågorna. Det kan avgöra hur hon röstar.
Anställningsvillkoren för unga är en svår fråga, tycker hon. Den borgerliga alliansen vill ha fler visstidsanställningar, medan socialdemokraterna vill stärka möjligheten till fasta jobb.
- Man vill ha tryggheten men också chansen att jobba. Om man får visa vad man går för kanske tryggheten kommer längre fram.
Hon är tveksam till att sämre villkor för arbetslösa skulle göra att färre unga gick utan arbete.
- Visst tycker jag att den som varit arbetslös länge ska ta vilket jobb som helst. Men i längden gäller det att hitta ett jobb man vill ha. Annars är det inte ens roligt att vakna på morgonen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.