Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vitt vinner i köket hos sex av tio

Vitvarorna blir vita igen, de vitmålade väggarna är kvar och allt fler vill ha vitlaserade golv. Inredningstrenden är fortsatt ljus.

Ljust och fräscht håller än. Nu överger vi industri- och retro-stilarna och backar tillbaka till vitt och ljust igen. I alla fall om skall tro byggföretaget NCC som har undersökt vad 821 av deras bostadsrätts- och småhuskunder valde till sina nyproducerade lägenheter under 2014.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sex av tio svenskar väljer vitt. Både på de målade väggarna och till de släta köksluckorna. Det tolkar NCC som en återgång till en minimalistisk trend och även om det skiljer sig något åt på olika platser i landet är trenden tydlig. Vitt vinner.

En av dem som valt den vita linjen är Anders Weide. Det har gått snart ett år sedan han flyttade in den nyproducerade HSB-lägenheten i Johanneberg.

Han tycker att det var svårt att välja utseende på den fasta inredningen.

– Det är en process, man köper på en ritning och det är svårt att föreställa sig hur det skall bli. Till slut måste man bestämma sig, säger han.

Anders Weide gjorde som så de flesta andra, han valde vitt på det mesta och tillhör dem som vill ha vita fronter på kylen och frysen.

– Jag tycker rostfritt är besvärligt att hantera. Även om man polerar blir det lätt flammigt, säger Anders Weide.

I Göteborg valde hälften lantlig och hälften minimalistisk stil enligt undersökningen medan 80 procent av kunderna i Umeå valde den minimalistiska stilen till sina kök. I Stockholm var det 57 procent jämfört med 35 procent året innan.

Kunderna i undersökningen valde också i större utsträckning än tidigare år ljusa golv och helvita målade väggar.

– Många försöker ju få till en industri- eller retrostil hemma men när det kommer till inredningsvalen är det vitt och ljust som ökar, säger Maria Leksell, inredningsexpert hos NCC.

Målade väggar är fortsatt en favorit . I landet som helhet var det bara sju procent som valde tapet, visade undersökningen.

Vitvarorna blir vita igen. Det under senaste åren så populära rostfria backar. 59 procent av NCC:s kunder valde vitt under 2014, en ökning med åtta procent jämfört med året innan.

Men helt har vi inte övergett industristilen. Den, liksom naturen, inspirerar fortfarande.

– Kunderna efterfrågar råa väggytor som liknar betong eller tegel och får då tips på tapet eller färg som ger den känslan, säger Maria Leksell.

Även när det gäller nybyggda hyresrätter är det ljust och fräscht som gäller. Wallenstam, som har många nyproducerade lägenheter färdigställda eller på gång i Kvillebäcken, väljer linjen med vitmålade släta köksluckor, vitt blankt kakel och vitmålade väggar till sina hyreslägenheter.

– Det har varit så ett tag och det ser ut att hålla i sig. De flesta uppskattar att det är neutral och vi försöker vara så breda som möjligt i våra val, säger Marina Fritsche, affärsområdeschef i Göteborg för Wallenstam.

Cecilia Woodbrigde är inredningsansvarig på Makajo och arbetar för flera av de stora byggföretagen, bland annat HSB i Göteborg.

– Jag kan också se att fler väljer vitt för kyl och frys men det rostfria är fortfarande störst. Men både i badrum och för bänkskivor kan jag se att bruna och beiga toner kommer lite grann, säger hon.

.

Fakta: Miljardindustri
Den totala försäljningen av köksinredningar för de tre första kvartalen 2014 var 2,8 miljarder kronor. Det var en ökning med 11 procent jämfört med samma period 2013.

Källa: Branschorganistationen Trä- och möbelföretagen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.