Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vitt som ett oskrivet blad

Varför måste ett nytt bibliotek locka unga med TV-spel? Det är ju läsandet de skall upptäcka, skriver Maria Haldesten.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Makthavarna har lämnat. Kvar på balkongen står en ensam gestalt. Upplåst är världens kopparport, säger hon. En vind blåser genom pagefrisyren och den svarta klänningen. Alla i folkhopen nedanför förstår att statyn fått liv för en stund. För Karin Boye är tillbaka på plats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Innanför portarna till nyinvigda Stadsbiblioteket är det ljust och fräscht. Böcker står på rad i vita bokhyllor. En man med pondus har hittat ett hörn i utställningshallen för en stilla stund med tidningen Bilsport.

I Barn- och ungdomsavdelningen kröker sig bokhyllorna och man kan slå sig ned i mjuka fönsterbänkar klädda med orange dynor.

Ju högre man tar sig i byggnaden desto närmare staden kommer man. ”Hur djupt jag ser, hur långt jag ser, diktade Boye. Och med väggar av glas illustrerar biblioteket just det.

Utsikten över takåsarna är förstås som bäst allra högst upp. Där ligger personalens kök/matrum. En ung man beklagar sig över att allmänheten inte har tillträde dit. Jag tilltalas dock av tanken på en arbetsgivare som viker topprummet åt de anställda.

I bibliotekets källare är det också ovanligt öppet. En bred trappa blir bänkar mot en scen, lite amfiteaterkänsla. Ljudet från en barnkör sprids uppåt. Vackert men samtidigt möjligen lite störande för den som söker stillheten.

Läsro. Den är nog så viktig. Bjuder detta nya bibliotek med sin trendigt öppna planlösning på det? Det är svårt att avgöra en invigningsdag när nyfikna göteborgare strosar runt, spanar och snackar högljutt.

Allas självklara demokratiska mötesplats, sade en stolt bibliotekschef. Vårt gemensamma vardagsrum, sade Anneli Hulthén (S). Visst, det skall ett bibliotek också vara. Men framförallt skall det vara ett hem för böcker, nya såväl som gamla. Därför får jag lite dålig magkänsla av uppgifter om att boksamlingarna har fått stryka på foten för öppenhetens skull.

”Låt oss plocka upp våra böcker och pennor. De är våra mest kraftfulla vapen”. Det sade den pakistanska skolflickan Malala Yousafzai när hon talade inför FN, något som Unesco passade på att påminna om under gårdagens Världsbokdag.

Biblioteken skall vara vår garant till tillgången till böcker. Bredden i utbudet är viktig. Liksom att nå ut. Att barn- och unga är en viktig målgrupp är odiskutabelt. Men varför då locka med TV-spel?

Läsfärdigheten sjunker. Att lära fler barn läsa ordentligt är en av vårt samhälles stora utmaningar. Det råder ingen brist på bra och spännande barn- och ungdomsböcker, så varför då inte lägga allt fokus på dem?