Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vitt på svart med Athena Farrokhzad

 I vitt på svart skriver Athena Farrokhzad om revolutionen, kriget, migrationen och rasismen.

Det går bokstavligt talat att spegla sig i diktsamlingen "Vitsvit". Den silverblanka ytan reflekterar ljuset, men också läsarens eget ansikte. Inuti är texten satt i vita bokstäver mot svarta remsor - som om orden mödosamt vore framtryckta på gammaldags Dymo-tejp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Jag tänker nästan på svärtan som något som ringar in bokstäverna och gör dem synliga. Och att kroppar också kan ha den funktionen av att vara "de andra", de mörka, barbariet som krävs för att vitheten ska framträda för sig själv och bli meningsbärande, säger Athena Farrokhzad.

Kollektiv process

Egentligen är det fel att säga att hon nu gör sin debut i den litterära världen. Athena Farrokhzad är vid 29 års ålder en välpublicerad skribent som gett ut två kollektiva diktsamlingar tillsammans med Tova Gerge respektive poesigruppen G=T=B=R=G, varit redaktör för en antologi, arrangerat litterära evenemang och skriver litteraturkritik i dagspressen. Diktsamlingen "Vitsvit" beskriver hon också ödmjukt som tillkommen i en kollektiv process, dels i samspel med texter ur litteraturhistorien, dels i ständig dialog med några av hennes närmaste vänner - "som också är de bästa poeter jag vet".

-Om inte de hade läst den och ställt olika kritiska, uppfordrande frågor så hade det varit en helt annan bok.

På ytan är "Vitsvit" en tunn volym, med få textrader. Även utan den svarta textramen har varje mening tyngd, varje ord sprängkraft. Som i ett grekiskt ödesdrama frammanas bilden av en familj drabbad av våld, krig och existentiell exil. "Min mor lät blekmedlet rinna genom syntaxen/På andra sidan skiljetecknet blev hennes stavelser vitare/än en norrländsk vinter", skriver Athena Farrokhzad i ett av svitens inledande stycken. I en annan passus skildras hur diktjagets bror "såg terroristens ansikte i spegeln/och önskade sig en plattång i julklapp".

Autofiktion

Jo, det finns biografiska kopplingar mellan Athena Farrokhzads eget liv och berättelsen i boken. Men hur de ser ut är en bisak. "Vitsvit" är knappast någon karbonkopia av hennes familjehistoria, texten spelar snarare med våra förväntningar om hur den skulle kunna te sig.

-Det är en text som till synes är så biografisk som en text kan vara eftersom jag skriver "min mor sa", "min far sa". Men ganska omedelbart när man läser den tror jag att man förstår; "men vänta nu, är inte det här misstänkt likt något som Paul Celan har sagt?" eller "låter inte det här som någonting som står i Bibeln?". Då tänker jag att den biografiska läsningen omedelbart osäkras.

I sin roll som kritiker framstår hon som tuff och stridbar, framhåller att hon som kulturskribent har en skyldighet att synliggöra de konflikter som finns i samhället. När hon i samband med debatten om Valerie Solanas Scum-manifest hävdade att "den härskandes våld inte går att jämställa med den förtrycktas motvåld" fick hon hårt mothugg av liberala ledarskribenter och en obligatorisk dos näthat.

Konflikter

Har du hård hud? undrar jag och får ett förvånat "vad är det för fråga?" till svar.

-Om min hud i relation till allt detta säger jag: Jag, liksom andra, erfar de här konflikterna, oavsett om jag skriver om det i tidningen eller inte. Förstår du vad jag menar?

Lite senare, när hon talar om att "Vitsvit" också handlar om styrka och svaghet - om hur det kompromisslösa, hårda manifesterandet av styrka kan vara behäftat med obeskrivlig sorg - lägger hon till:

-Apropå det där med huden som du frågade om. Det kan också vara en sorg att röra vid sin egen hud och märka att den är hård. Man kan sörja över att världen har tvingat den att bli det.