Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En man i Osaka följer oroligt utvecklingen i Fukushima via tv.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vit rök stiger från reaktorm i Fukushima

Vit rök eller ånga har setts komma upp från reaktor 2 i Fukushima, uppger ägaren Tepco.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt fortsätter man att vattenbomba reaktor 3 från luften, enligt myndigheter.

-Läget är fortsatt allvarligt. Det som dominerar är att det är problem med kylningen i bränslebassänger i 3 och 4 och då de ligger utanför inneslutningarna kan det bli stora utsläpp, sade Björn Dverstorp vid Strålsäkerhetsmyndigheten till TT på torsdagsmorgonen.

Vid niotiden på morgonen lokal tid började helikoptrar vattenbomba reaktor 3, sedan radioaktiviteten kring kärnkraftverket och temperaturen i reaktorerna ökat.

I fyra vändor östes omkring 30 ton havsvatten över reaktorn för att hålla det använda bränslet i kylbassängerna under vatten och undvika stora radioaktiva läckage.

Men av de 200 vattenbombningar som helikoptrarna gjort har bara två lyckats, enligt Dverstorp.

-Varje helikoptertank har 7 500 liter vatten så det ger lite perspektiv. Sedan tänker man försöka med andra åtgärder men i nuläget kan jag inte säga mer.

Under förmiddagen meddelades att de vattenkanonerna som skickats till det havererade kärnkraftverket Fukushima 1 kan inte längre användas på grund av för höga strålningsnivåer på platsen.

I stället har nu särskilda fordon från den japanska militären rullats fram för att begjuta reaktor 3 med vatten, enligt tv-kanalen NHK.

Under tiden inriktade energibolaget Tepco sig på att få fram ström till Fukushima för att undvika explosioner och härdsmältor.

-Om reparationerna kan slutföras kommer vi att kunna aktivera olika elektriska pumpar och få in vatten i reaktorerna och bassängerna där de använda bränslestavarna finns, sade en talesman för Tepco.

Enligt atomenergiorganet IAEA har flera personer skadats och förts till sjukhus bland dem som arbetar på kärnkraftverket Fukushima 1. Bland skadorna finns brutna ben och "plötsliga insjuknanden". Flera skadades när reaktorhallarna i reaktor 1 och 3 exploderade i helgen - fyra vid första tillfället och 11 vid andra.

Man bekräftar att två människor saknas. Flera människor som arbetar vid verket har också utsatts för stråldoser.

USA:s president Barack Obama har redan erbjudit Japan hjälp i kampen mot kärnkraftshaverierna och under dagen har flera länder sällat sig till hans erbjudande.

Danmark meddelar att de skickar sex personer till Japan för att hjälpa till med katastrofarbetet.

Ryssland är redo att ge all tänkbar hjälp till Japan och Frankrike kommer på torsdagen att skicka ett flygplan med 95 ton av grundämnet bor, som är användbart i bekämpandet av kärnkraftshaveriet.

Enligt svenska experter behöver en fullständig härdsmälta i någon av reaktorerna i kärnkraftverket Fukushima 1 inte innebära att vi får ett nytt Tjernobyl. Även om reaktorinneslutningen spricker blir utsläppet mycket mer begränsat.

Experterna oroar sig mer för det utbrända kärnbränslet i reaktor 4. I värsta fall blir det en plym med radioaktivt material som sprider sig. Men även det skulle röra sig om betydligt mindre utsläpp än vid Tjernobyl.